Chlebek daktylowy z orzechami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Chlebek daktylowy z orzechami. Ten delikatny i wilgotny chlebek daktylowy z orzechami pekan stanowi idealny dodatek do dobrej książki i filiżanki kawki lub herbatki. Chlebek jest pyszny w sam raz na śniadanie lub przekąskę. Daktylowy przysmak zrobiony z mąki pełnoziarnistej i bez dodatku rafinowanego cukru. Chlebek słodzony daktylami i erytrytolem. Daktyle dodają wspaniałej słodycz i nadają ciastu cudownej wilgoci. Wszyscy pokochamy ten łatwy przepis na ciasto daktylowe.
Kefir jest to fermentowany napój mleczny, o kremowej i gęstej konsystencji, który posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Korzystnie wpływa na jelita i poprawia nasze trawienie. Kefir jest napojem łatwo strawnym, wspomaga oczyszczanie organizmu. Picie kefiru podnosi naszą odporność na różnego rodzaju infekcje. Bakterie, które występują w kefirze chronią przed powstaniem wadliwych zmian DNA. Jest środkiem pomocniczym przy leczeniu alergii, miażdżycy. Zapobiega powstawaniu nowotworu układu pokarmowego. Reguluje rytm wypróżnień, redukuje wzdęcia. Kefir jest super probiotykiem. Zmniejsza ryzyko osteoporozy. Redukuje poziom złego cholesterolu. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Witaminy jakie znajdziemy w kefirze: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, chlor, sód. Kefir jest bogaty w białko.
Suszone daktyle to wspaniała, słodka przekąska oraz idealny dodatek do ciast. Jednak owoce te posiadają wiele właściwości leczniczych, więc można je śmiało nazwać naturalnym lekiem. Daktyle posiadają w swoim składzie cukry proste, dlatego są cenione przez sportowców i osób prowadzące aktywny tryb życia, ponieważ są dobrym źródłem energii. Regulują ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Poprawia pracę serca oraz pomagają zmniejszyć skutki stresu. Zawierają dużo naturalnych antyoksydantów, które wpływają na zwiększenie odporności organizmu. Osoby zmagające się z anemią powinny spożywać daktyle. Witaminy występujące w daktylach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk, sód, wapń. Daktyle zawierają sporo błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit i jednocześnie oczyszcza je.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 garście daktyli bez pestek
– 1 garść orzechów pekan
– 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
– 1 szklanka kefiru
– 2/3 szklanki erytrytolu
– 5 łyżeczek masła
– jajko
– 1 szklanka gorącej wody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczanej
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 1 łyżeczka cynamonu
Daktyle kroimy na kawałeczki, przekładamy do miski. Dodajemy masło i zalewamy gorącą wodą. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Wpo uplywie 30 minut odlewamy wodę.
Do drugiej miski wlewamy kefir, dodajemy jajko. Miksujemy. Gdy składniki się dobrze połączą dodajemy pozostałe rzeczy, czyli: cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mąkę, wanilię, erytrytol. Ponownie miksujemy. Gdy masa na ciasto jest już gotowa dodajemy zawartość daktyle. Wkładamy także pokrojone orzechy. Wszystko mieszamy za pomocą łyżki.
Formę smarujemy tłuszczem i przelewamy zawartość miski.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy chlebek daktylowy przez 50 – 55 minut.
Chlebek daktylowy jest zdrową opcja ciasta chociaż kanapki smakują z nim również wyśmienicie.