Chlebek dyniowy. Ciasto dyniowe.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Chlebek dyniowy. Ciasto dyniowe. Domowy chlebek dyniowy to ulubiony przepis na jesienne dni, ciasto pełne dyniowego smaku i aromatu. Każdy kawałek chleba dyniowego jest niesamowicie wilgotny i delikatny. Jednocześnie chlebek jest pełen smaków dyni i przyprawy dyniowej, wypełniony mąką pełnoziarnistą i mlekiem owsianym, cóż za połączenie składników. Ciasto idealnie słodkie z odpowiednią kombinacją jesiennych przypraw. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i idealnie nadaje się dla dzieci.
Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i składniki mineralne. Ma mało kalorii, więc możemy ją jeść śmiało jeśli jesteśmy na diecie. Jedzenie dyni możne zapobiegać rozwojowi nowotworu, dzięki zawartości bet-karotenu, który hamuje procesy oksydacyjne. Obniża poziom złego cholesterolu. Zapobiega miażdżycy, chorobom serca. Reguluje ciśnienie krwi. Opóźnia procesy starzenia, bardzo dobrze wpływa na stan skóry. Ma działanie przeciwzapalne. Wzmacnia odporność organizmu. Posiada właściwości moczopędne. Zalecana jest przy zaparciach. Poprawia pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Oczyszcza organizm z toksyn. Witaminy jakie znajdziemy w dyni to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– ½ łyżeczki soli
– 700 g puree z dyni
– ¼ szklanki syropu klonowego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– ¼ szklanki mleka owsianego
– 2 jajka
– 1 łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego
– ½ szklanki erytrytolu
Do dużej miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą, sodę oczyszczoną, przyprawę do ciasta dyniowego, erytrytol oraz sól. Mieszamy i odkładamy.
Do drugiej miski dodajemy puree z dyni, jajka, wanilię, syrop klonowy, mleko. Za pomocą miksera łączymy składniki.
Przekładamy mokre składniki do suchych i za pomocą miksera łączymy zawartość miski. Miksujemy tylko do momentu połączenia się składników, zbyt długie miksowanie może spowodować, że chlebek dyniowy będzie twardy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze ciasto.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy 45 – 55 minut. Jeśli wierzch ciasta zacznie się przypalać przykryjmy go papierem i kontynuujemy pieczenie.
Upieczone ciasto wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Miękki, rozpływający się w ustach chlebek dyniowy to najlepsza uczta na jesienne dni. Ciasto o delikatnej konsystencji rozpływa się w ustach a cały bochenek znika w mgnieniu oka! Jeśli jesteśmy fanami dyni to koniecznie musimy wypróbować ten prosty przepis na ciasto dyniowe! Idealna jesienna uczta!