Chlebek pita z ciecierzycą i warzywami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Chlebek pita z ciecierzycą i warzywami. Ten przepis na kanapki z chlebem pita i ciecierzycą jest bardzo szybki i łatwy. Wystarczy połączyć ze sobą warzywa i sos a po chwili zajadamy się smaczną kanapką pełna białka i składników odżywczych. Idealna szybka kanapka na śniadanie lub kolację. Plusem tej kanapki jest to, że czujemy się najedzeni i usatysfakcjonowani. Mam na myśli to, że czasami po posiłku mamy ochotę na coś słodkiego lub czekoladowego. Jednak ta kanapka z chlebkiem pita i ciecierzycą sprawia, że wszystkie pokusy uciekają daleko, bardzo daleko.
Ciecierzyca inaczej groch włoski lub cieciorka. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych. Ciecierzyca znana jest wegetarianom ze względu na dużą zawartość białka, ponieważ zastępuje im zwierzęce białko. Wskazana jest dla osób odchudzających się, bo jest niskokaloryczna. Cieciorkę wykorzystuje się do wykonania hummusu, czyli pasty do pieczywa lub dipu do sosów. Groch włoski zmniejsza zachorowanie na raka jelita grubego, pozytywnie wpływa na płodność. Dobrze wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wspiera odporność naszego organizmu. Obniża poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie krwi. Posiada właściwości, które mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy. Zapobiega zaparciom. Witaminy jakie znajdziemy w cieciorce: A, B1, B2, B3, B6, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 puszka ciecierzycy
– ½ czerwonej cebuli
– 1 marchewka
– 7 pomidorków koktajlowych
– chlebek pita
– kilka listków sałaty
Sos:
– 3 łyżki jogurtu greckiego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– sól, pieprz
– 2 łyżki natki pietruszki
Ciecierzycę odcedzamy i przepłukujemy wodą.
Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce, pomidory kroimy na kawałki. Warzywa przekładamy do miski.
W miseczce robimy sos. Umieszczamy w niej jogurt grecki, oliwę z oliwek, sól, pieprz, natkę pietruszki, czosnek granulowany. Mieszamy dokładnie. Gotowy sos przelewamy do miski z warzywami. Mieszamy.
Chlebek pita przecinamy na pół. Do środka wkładamy liść sałaty i umieszczamy w środku nasze nadzienie z ciecierzycą. Gotowe.
Idealny posiłek, który z łatwością wykonamy w ciągu zapracowanego tygodnia. Jeśli mamy ochotę na coś smacznego, szybkiego i satysfakcjonującego to ta kanapka jest idealna. Kanapka taka z pewnością ucieszy całą rodzinę, nawet tych wybrednych.