Chrupiąca granola z orzechami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Chrupiąca granola z orzechami. Chyba wszyscy kochamy granolę?! Na blogu jest już kilka przepisów na pyszne zapiekane płatki owsiane z dodatkami. Ta granola to pyszna opcja na śniadanie – dodajmy ulubione mleko oraz świeże owoce, fantastycznie się sprawdzi także jako chrupiąca przekąska z orzechami i słonecznikiem i sezamem. Gdy już zaczniemy sami wykonywać granolę w domu już nigdy nie kupimy jej w sklepie – nasza domowa wersja jest zdrowsza i smaczniejsza! Po prostu nie da się przebić świeżo upieczonej granoli z pysznymi orzechami, płatkami owsianymi, słonecznikiem i sezamem, bez rafinowanego cukru. Idealne śniadanie dla całej rodziny.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP. Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk, mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej skóry, zmniejszają powstawanie zmarszczek i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Regulują pracę układu pokarmowego. Zapobiegają uczuciu zmęczenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, normalizują ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w pestkach słonecznika: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze.
Sezam jest znany każdemu. Jest on dodawany do chleba, do ciast i deserów, wyrabiamy z niego pastę tahini. Cenimy go za jego aromat i wspaniały smak. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że sezam posiada właściwości zdrowotne. Sezam charakteryzuje się silnym działaniem przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Sezam korzystnie wpływa na układ nerwowy, łagodzi napięcie nerwowe, zmniejsza częstotliwość napadów padaczki. Jedzenie sezamu wzmacnia kości i zęby, poprawia pracę serca i układu naczyniowego, przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Sezam ma działanie wykrztuśne, możemy go stosować przy mokrym kaszlu. Witaminy jakie znajdziemy w sezamie to: A, B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Zawiera dużo składników mineralnych, takich jak: fosfor, żelazo, cynk, miedź, magnez, wapń, potas, sód. Zawiera sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, są to kwas oleinowy i kwas linolowy. Zawiera także błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 150 g płatków owsianych
– 30 g orzechów laskowych
– 30 g mieszanki orzechów
– 30 s nasion słonecznika
– 2 łyżki syropu klonowego
– 2 białka
– 30 g nasion sezamu
– 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Do miski wsypujemy płatki owsiane, orzechy, sezam, słonecznik. Dodajemy syrop klonowy i przyprawę do piernika. Dokładnie mieszamy zawartość miski.
Do drugiej miski wbijamy białka i ubijamy na sztywną pianę.
Ubitą pianę z białek dodajemy do miski z płatkami. Bardzo dokładnie mieszamy i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 190°C i pieczemy granolę przez około 20 minut. Co 5 minut mieszamy by granola równomiernie się upiekła.
Granole odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i przekładamy do słoika bądź pojemnika.
Teraz gdy każdy zna przepisy na domową granolę to zacznijmy zabawę ze zdrowym i pożywnym śniadaniem, wrzućmy ulubione dodatki i cieszmy się smacznym porannym posiłkim. Jest to łatwe i szybkie śniadanie, możemy podawać z mlekiem lub z jogurtem naturalnym. Poza tym nie miejmy nic przeciwko by zanurzyć rękę w słoiku z tą pyszną, chrupiąca granolą z orzechami by cieszyć się małą przekąską.