Chrupiący baton z masłem orzechowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Chrupiący baton z masłem orzechowym. Ten zdrowy baton ze zbożami ekspandowanymi i masłem orzechowym, wykonany z zaledwie kilku składników. Baton bez dodatku cukru rafinowanego. Pyszny baton, bez pieczenia wypełniony masłem orzechowym i czekoladą oraz kakao. Przygotujesz go w zaledwie kilka minut, a później pozostaje tylko czekanie by się schłodził. Jest znakomity na przekąskę po szkole czy pracy, chociaż super się sprawdzą na wynos.
Kasza quinoa inaczej komosa ryżowa. Śmiało możemy ją wykorzystać do dań z sosem, świetnie się sprawdzi jako zamiennik ryżu, ziemniaków czy makaronu. Quinoa nie zawiera glutenu, więc może być konsumowana przez osoby borykające się z celiakią lub będące na diecie bezglutenowej. Kasza ta posiada właściwości antynowotworowe i antyoksydacyjne. Spożywanie komosy ryżowej przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi, obniża ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. W kaszy znajduje się składnik saponina, który posiada właściwości antyalergiczne, stymuluje system immunologiczny do poprawnego funkcjonowania, może także zwalczać wirusy. Posiada także działanie przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy quinoa to: A, B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: sód, potas, fosfor, cynk, magnez, wapń, żelazo. Zawiera dużo pełnowartościowego białka i błonnika.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie są potrzebne:
Masa kakaowa:
– 4 łyżki syropu z agawy
– ¾ szklanki masła orzechowego
– 3 szklanki ekspandowanych zbóż u mnie kasza qiunoa
– 2 łyżki kakao
Masa orzechowa:
– 4 łyżki syropu z agawy
– ¾ szklanki masła orzechowego
– 3 szklanki ekspandowanych zbóż
Wierzch:
– 100 g gorzkiej czekolady
– 3 łyżki mleka
W dużej misce połącz masło orzechowe, syrop z agawy. Wsadź do mikrofalówki na 30 sekund, mieszaj dokładnie i następnie wsyp kakao oraz ekspandowane zboża. Ponownie wymieszaj.
Formę o wymiarach 15×21 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę kakaową. Mocno dociśnij.
Do miski przełóż masło orzechowe oraz syrop z agawy. Miskę umieść w mikrofalówce na 30 sekund. Wymieszaj i dosyp ekspandowane zboża. Wymieszaj dokładnie.
Gotową masę przełóż na kakaową warstwę. Dociśnij mocno.
Do rondelka wlej mleko i dodaj połamaną czekoladę. Gotuj na małym ogniu aż czekolada się rozpuści. Gotową czekoladą polej wierzch batona.
Całość umieść w lodówce na minimum 2 godziny.
Gotowy baton pokrój na kwadraty i ciesz się nimi.
Ten łatwy baton wypełniony zbożami ekspandowanymi, bez dodatku cukru zaś z masłem orzechowym i gorzką czekoladą jest słodką przyjemnością. Wystarczy połączyć składniki, umieścić w formie i schłodzić. Z przyjemnością dzieci pomogą w przygotowaniu tego batonika, by później mogły z radością się nim cieszyć. Jest to smaczna, zdrowa i słodka uczta dla całej rodziny.