Ciasteczka owsiane z cukinią i orzechami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasteczka owsiane z cukinią i orzechami. Te łatwe ciasteczka owsiane z cukinią są zaskakująco lekkie i pyszne. Jeśli mamy nadmiar cukinii to wykonajmy te pyszne i odżywcze ciasteczka. Ciasteczka wypełnione płatkami owsianymi, cynamonem, soczystą cukinią, orzechami włoskimi, siemieniem lnianym, musem jabłkowym z dodatkiem wanilii. Ciasteczka są wyjątkowo miękkie z delikatna chrupkością orzechów włoskich. Warto dodać cukinię do ciast, chlebów i ciastek. Cukinia jest idealnym dodatkiem do deserów ale także wyśmienicie smakuje w formie nadziewanej.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Orzechy włoskie każdy je lubi, może znaczna część osób ich unika ze względu na kalorie, ale warto je wprowadzić do swojej diety i czerpać z nich to co najlepsze. Jedzenie orzechów włoskich ułatwia trawienie. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i także zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Obniżają także ciśnienie krwi. Mają działanie przeciwzakrzepowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Poprawiają wygląd cery.. Orzechy polecane są osobom zmęczonym, nadpobudliwy, zestresowanymi i osób mającym problem ze snem. Witaminy jakie znajdziemy w orzechach włoskich to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas. Są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziemy w nich także błonnik pokarmowy.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka płatków owsianych
– 1 szklanka mąki owsianej
– 1 małą cukinia
– ¼ szklanki zmielonego siemienia lnianego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka cynamonu
– ¼ łyżeczki soli himalajskiej
– ½ szklanki musu lub dżemu jabłkowego
– 1/3 szklanki syropu z agawy
– 4 łyżki oleju koksowego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 2 jajka
– ½ szklanki orzechów wołskich
Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej.
Orzechy włoskie siekamy na małe kawałki.
Olej kokosowy rozpuszczamy.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Za pomocą łyżki zbieramy ciasto i umieszczamy je na blaszce do pieczenia i lekko je spłaszczamy i nadajemy im kształt ciastek.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy przez 20 minut lub do uzyskania złotego koloru.
Upieczone ciasteczka wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasteczka przechowujemy na do trzech dni w hermetycznie zamkniętym pojemniku.
Każdego lata gdy jest sezon na cukinię widzimy mnóstwo przepisów z jej zastosowaniem. Nic dziwnego, cukinia jest bardzo wszechstronna, z łagodnym smakiem więc może pasować do wszystkiego. Dlaczego by nie dodać jej do ciastek? Ciastka z dodatkiem orzechów, płatków owsianych i cukinii smakują obłędnie. Idealne słodkości na wynos, jako deser lub podwieczorek.