Ciasteczka owsiane z twarogiem i ziarnami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasteczka owsiane z twarogiem i ziarnami. Domowe ciasteczka owsiane są tak dobre, że już nigdy nie kupicie ich w sklepie. Bez mąki, bez masła, bez cukru, same zdrowe i przyjemne składniki. Po kilku klęskach kulinarnych, te ciasteczka okazały się sukcesem! Uwielbiam proste i zdrowe gotowanie, daje mi to dużo satysfakcji, a jeszcze bardziej uwielbiam się dzielić moimi przepisami z Wami!
Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej skóry, zmniejszają powstawanie zmarszczek i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Regulują pracę układu pokarmowego. Zapobiegają uczuciu zmęczenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, normalizują ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w pestkach słonecznika: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 250 g twarogu półtłustego
– 3 łyżki miodu
– 2 jajko
– 2 łyżeczka cynamonu
– szczypta soli
– 12 łyżek płatków owsianych
– 6 łyżki ziaren słonecznika
– 11 łyżek otrąb pszennych
– 3 łyżki suszonej żurawiny
Do miski wkładamy twaróg i miksujemy. Dodajemy jajko, cynamon, sól, miód. Kontynuujemy miksowanie. Teraz dodajemy ziarna słonecznika, otręby pszenne, żurawina i płatki owsiane. Dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżki kładziemy masę na papier i formujemy małe ciasteczka. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Wspaniałe, kruche ciasteczka, pełne błonnika i witamin. Ciekawy pomysł na małą i zdrową przekąskę dla dzieci jak i dorosłych!