Ciasteczka z ciasta francuskiego z kremem czekoladowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasteczka z ciasta francuskiego z kremem czekoladowym. Te łatwe do przygotowania ciasteczka z ciasta francuskiego, wypełnione czekoladowym kremem są słodką przekąską idealną na każdy dzień tygodnia. Przy niewielkiej ilości składników i niewielkim wysiłku potrzebnym do przygotowania ciasteczek uzyskasz wielki zachwyt. Ciasteczka w kształcie serca idealnie nadają się na Walentynki, wspaniały sposób by osłodzić sobie dzień pełen miłości. Kremowe, czekoladowe nadzienie zachwyci każde podniebienie!
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie są potrzebne:
– 2 arkusze ciasta francuskiego
– 1 jajko
– 500 g sera mascarpone
– 100 g gorzkiej czekolady
– cukier puder opcjonalnie do posypania
Piekarnik nastaw na 180°C.
W wodnej kąpieli rozpuść czekoladę.
Rozwiń ciasto francuskie i za pomocą dużej foremki do ciastek w kształcie serca wytnij serduszka.
Umieść je na blaszce do pieczenia, którą wcześniej wyłożyłaś papierem.
Serca posmaruj rozkłóconym jajkiem. Ciasteczka piecz przez 10 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy.
Wyciągnij upieczone ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.
Każde serce przekrój na pół.
Ser mascarpone umieścić w misce zacznij ubijać, następię wlej rozpuszczoną czekoladę. Miksuj do połączenia się składników.
Czekoladową masę umieść w rękawie cukierniczym. Pamiętaj by nałożyć odpowiednią końcówkę do szprycowania (jaka Tobie odpowiada).
Wypełnij połóweczki serduszek i przykryj drugą połówką ciastka.
Możesz posypać cukrem pudrem lub polać sosem czekoladowym.
Spośród wszystkich walentynkowych deserów, te ciasteczka wydają się być absolutnie faworytem. Te ciasteczka z dodatkiem kremu czekoladowego sprawią, że Twoje walentynki będą jak najbardziej słodkie i urocze. Jeśli planujesz romantyczną kolację we dwoje to nie może zabraknąć słodkiego akcentu. Wypróbuj te małe ciasteczka w kształcie serca z dodatkiem kremu czekoladowego. Idealny deser dla miłośników czekolady i ciasta francuskiego. Niech ten dzień będzie wyjątkowo słodki!