Ciasto arbuzowe.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto arbuzowe. To najlepsze letnie ciasto! Cudowne warstwy ciasta o pięknych kolorach, aż proszą się by zjeść w całości to ciasto. Kawałki czekolady zalane galaretką truskawkową i spód wykonany z dodatkiem wspaniałego szpinaku i środkowa warstwa z nasionami chia i twarogiem. Całość wygląda jak arbuz. To zabawne, nieoczekiwane i naprawdę smaczne ciasto – co więcej można napisać!
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 150 g świeżego szpinaku
– 3 jajka
– 200 g mąki
– 100 g maki pszennej szpinak miksujemy za pomocą blendera ręcznego.
– sok z pół limonki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczanej
– ¾ szklanki erytrytolu
– ¾ szklanki oleju rzepakowego
Masa serowa:
– 250 g twarogu półtłustego
– 2 łyżeczki nasion chia
– 200 g jogurtu greckiego
– ¾ szklani erytrytolu
– 2 łyżeczki żelatyny
– 3 łyżeczki wrzątku
Wierzch:
– garść chipsów czekoladowych
– 1 galaretka truskawkowa lub poziomkowa
Galaretkę truskawkową rozrabiamy we wrzątku i odstawiamy do stężenia.
Szpinak miksujemy za pomocą blendera ręcznego. Gotową papkę odstawiamy na bok.
Do miski wbijamy jajka, ubijamy. Wsypujemy cukier i kontynuujemy ubijanie. Ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy jajecznej. Do piany z jajek dodajemy olej i sok z limonki. Ubijamy. Teraz wsypujemy proszek do pieczenia i sodę oraz dodajemy mąkę. Miksujemy. Do gotowego ciasto dodajemy masę szpinakową. Mieszamy.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy zielone ciasto.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy 35 – 40 minut lub do suchego patyczka.
Upieczony spód wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Teraz wykonujemy masę serową. Do miski wlewamy jogurt grecki i dodajemy twaróg (wcześniej go mielimy) miksujemy zawartość miski. Wsypujemy nasiona chia i dodajemy erytrytol. Miksujemy. Do miseczki wlewamy gorącą wodę i wsypujemy żelatynę mieszamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Następnie do żelatyny dodajemy łyżkę masy twarogowo jogurtowej i mieszamy. Następnie żelatynę przekładamy do miski z twarogiem i mieszamy całość. Na upieczony spód wykładamy masę twarogową. Wyrównujemy.
Na wierz układamy czipsy czekoladowe i wylewamy gęstniejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin by warstwy się schłodziły.
Ciasto gotowe.
Idealne ciasto na letnią porę roku. Ciasto ma fajny design zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz. Wystarczy kilka prostych składników by stworzyć to idealnie letnie ciasto, które sprawdzi się nie tylko na weekend ale i na różnego rodzaju okazje, a dzieci z pewnością pokochają ciasto arbuzowe.