Ciasto drożdżowe z suszonymi owocami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto drożdżowe z suszonymi owocami. Pyszne i złociste, delikatne w środku i bardzo owocowe ciasto drożdżowe – smakuję prawie jak babeczka. Ciasto idealnie smakuje gdy jest lekko ciepło z filiżanką ciepłej herbaty lub kawy. Jedzenie tego ciasta to czysta przyjemność. Ciasto drożdżowe pełne aromatycznych suszonych owoców i masła. Bardzo dobrze rośnie dzięki czemu po upieczeniu ciasto jest miękkie i puszyste.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Żurawina jest jednym z prozdrowotnych owoców, więc warto wprowadzić ten owoc do swojej diety. Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, skuteczna jest w walce z infekcjami dróg moczowych. Owoc ten wykorzystuje się w profilaktyce chorób zębów i dziąseł. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływa na układ krążenia i miażdżycy. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Chroni przed wrzodami żołądka. Wspomaga walkę z anemią. Posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Jedzenie żurawiny spowalnia procesy starzenia się organizmu. Działa ochronnie na komórki mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w żurawinie to: A, B1, B2, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, sód, fosfor, żelazo, wapń, magnez, jod. Zawiera dużo błonnika.
Śliwki mają mnóstwo pozytywnych właściwości, dlatego też powinny znaleźć się w naszej diecie. Jedzenie tego owocu wskazane jest dla osób borykających się z zaparciami. Chronią przed nowotworami. Działają także przeciwmiażdżycowo. Hamują wchłanianie cholesterolu. Poprawiają trawienie. Chronią przed wolnymi rodnikami. Pozytywnie działają na układ nerwowy i poprawiają nasze samopoczucie. Witaminy jakie znajdziemy w śliwkach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w śliwce to: magnez, fosfor, potas, żelazo, sód, cynk, wapń. Zawierają dużo błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka mleka
– 2 jajka
– 2 łyżki syropu klonowego
– 1 łyżka esencji z wanilii
– 1 łyżeczka soli
– 6 łyżek cukru kokosowego
– 4 szklanki mąki pełnoziarnistej
– ¼ szklanki ciepłej wody
– 4 łyżki drożdży sypkich
– 25 g masła w temperaturze pokojowej
– 4 szklanki suszonych owoców np. rodzynki, śliwki, żurawina, morele
Do miski wlewamy mleko i dodajemy jajka, cukier kokosowy, wanilię, sól, syrop klonowy. Miksujemy. Wsypujemy mąkę. Do miksera wkładamy haki i łączymy zawartość miski.
Do ciepłej wody wsypujemy drożdże i mieszamy by się połączyły. Drożdże umieszczamy w misce z mąką, kontynuujemy łączenie składników. Gdy ciasto będzie elastyczne i gładkie dodajemy kawałki miękkiego masła. Ponownie łączymy składniki mikserem. Na koniec wsypujemy suszone owoce. Mieszamy drewnianą łyżką by się połączyły.
Miskę przykrywamy folią spożywczą i ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Formę 11×29 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy tam ciasto. W formie pozostawiamy je na 30 minut.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy ciasto przez 40 minut.
W okresie jesienno – zimowym nie ma nic lepszego niż drożdżowe ciasto z suszonymi owocami. Ciasto pełne smacznych owoców, które smakiem przypominają ciasto drożdżowe naszych mam i babć. Idealny ciasto na Święta Bożego Narodzenia.