Ciasto Eclair. Ciasto bez pieczenia.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto Eclair. Ciasto bez pieczenia. Ciasto Eclair to jeden z najlepszych deserów na świecie. Chyba większość z nas mogłaby zjeść pół blachy na raz! Najlepsze w tym cieście są skandalicznie kemowe i soczyste warstwy. Ciasto Eclair idealnie schłodzone przez noc sprawia, że herbatniki zmiękną a warstwy gęstnieją, więc wystarczy je wyciągnąć z lodówki i cieszyć się ulubionym deserem. Ciasto Eclair nie wymaga pieczenia. Ciasto, które przypomina smak dzieciństwa.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowanie herbatników pełnoziarnistych
– 2 budynie waniliowe bez cukru
– 3 łyżki erytrytolu
– 3 szklanki mleka owsianego
– 500 ml śmietany kremówki 36%
Polewa:
– ¼ szklanki mleka owsianego
– ¼ szklanki masła
– 3 łyżki kakao
– 1 łyżka erytrytolu
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
Dekoracja
– ½ tabliczki białej czekolady
Do garnka wlewamy dwie szklanki mleka, a w pozostałe mleko przelewamy do kubka i wsypujemy budyń oraz erytrytol. Mieszamy. Gdy mleko się zagotuje wlewamy budyń i gotujemy do momentu aż zacznie gęstnieć. Odstawiamy do ostygnięcia.
Spód naczynia żaroodpornego wykładamy herbatnikami.
Śmietanę kremówkę ubijamy do sztywności. Do ubitej śmietany powoli dodajemy ostudzony budyń i mieszamy by dobrze się połączył.
Na herbatniki wykładamy połowę masy budyniowej, przykrywamy ją herbatnikami. Następnie ponownie kładziemy kolejną warstwę masy budyniowej i przykrywamy herbatnikami.
W miseczce mieszamy kakao i erytrytol.
Do garnka wlewamy mleko i dodajemy masło. Mieszamy i zagotowujemy, następnie wsypujemy kakao i mieszamy, musimy pozbyć się grudek. Gotową polewą polewamy ciasto i wkładamy je do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc.
W wodnej kąpieli rozpuszczamy białą czekoladę i za pomocą łyżeczki robimy zygzaki. Ciasto gotowe.
Idealne ciasto na każdą okazję, możemy je wykonać na święta, spotkania rodzinne lub niedziele. Deser, którzy wszyscy znają i kochają!