Ciasto francuskie z brokułem i kurczakiem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto francuskie z brokułem i kurczakiem. Ciasto francuskie wypełnione brokułem i kurczakiem są cudownie łatwe do zrobienia i wspaniałym faworytem do zrobienia. Ciasto francuskie z kurczakiem i brokułem jest wystarczająco fantazyjne aby posłużył nam jako smaczna przekąska w towarzystwie. Każdy z nas pragnie pysznej i smacznej przekąski szczególnie gdy mamy gości a przy dzisiejszym intensywnym stylu życia mało kto ma czas na wyszukane przekąski lub przystawki. Więc warto sięgnąć po ten przepis i wykonać fantastyczną przekąskę z ciasta francuskiego z dodatkiem brokuła i kurczaka.
Brokuł jest wszystkim znanym warzywem i lubianym, to bardzo dobrze, ponieważ posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Brokuł jest bogaty w antyoksydanty, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Chroni przed anemią, reguluje poziom cukru we krwi. Posiada właściwości antynowotworowe. Obniża ciśnienie krwi. Jedzenie brokułów wzmacnia stawy i stają się one bardziej elastyczne. Zapobiega występowaniu anemii. Pozytywnie wpływają na oczy i skórę. Witaminy jakie znajdziemy w brokule to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w brokule to: magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, mangan, cynk, sód. Są bogate w błonnik.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 arkusz ciasta francuskiego
– 1 pierś z kurczaka
– kilka różyczek brokuła
– 1 kulka sera mozzarella
– 3 łyżki przecieru pomidorowego
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– przyprawa do kurczaka
– jajko
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Kroimy w kostkę. Mięso grillujemy na grillu elektrycznym lub podsmażamy na małej ilości oleju.
Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy je na parze przez 5 minut.
Przecier pomidorowy przekładamy do miseczki dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Ser mozzarella kroimy w kostkę.
Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i dzielimy je na 8 kawałków. Każdą część smarujemy przecierem. Pamiętajmy by rogi ciasta zostały odsłonięte. Następnie na środek kładziemy troszkę piersi z kurczaka, brokuła i ser mozzarella. Rogami ciasta przykrywamy lekko nadzienie. Postępujemy tak z każdym kawałkiem.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na niej nasze smakołyki. Jajko rozkłócamy i za pomocą pędzelka smarujemy ciasto francuskie. Całą blachę wkładamy do lodówki na około 10 minut.
Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy bułeczki przez 20 minut. Do momentu gdy są złociste. Podajemy na ciepło.
Jeden z fantastyczniejszych wypieków zawierających połączenie brokuła i kurczaka z dodatkiem sera mozzarella. Wszystko to zawinięte w złociste ciasto francuskie.