Ciasto francuskie z czereśniami. Ciasto plaster miodu.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto francuskie z czereśniami. Ciasto plaster miodu. Ciasto składa się z warstw spiralnych rurek wykonanych z ciasta francuskiego wypełnionych czereśniami, przekładane masą kajmakową i polane gorzką czekoladą. Ciasto francuskie nadaje idealnej chrupkości i delikatności, czereśnie idealnie łączą się ze słodką masą kajmakową i ta gorzka czekolada… Ciasto francuskie smakuje wyśmienicie! Ciasto niestety nie należy do niskokalorycznych ale raz do roku możemy sobie pozwolić na mały grzeszek kulinarny! To ciasto okaże się ulubionym ciastem całej rodziny. Idealne ciasto na specjalne okazje.
Czereśnie świeże czereśnie to ulubiona letnia uczta, niezależnie od tego czy uwielbiamy je w świeżo upieczonym cieście z czereśniami czy jako energetyzująca przekąska. Czereśnie są również niewiarygodnie dobre dla nas – i oferują szeroką gamę korzyści wykraczających daleko poza bycie pysznymi. To jedne z najbardziej lubianych owoców i nie bez powodu. Są nie tylko pyszne ale także zawierają witaminy, minerały i związki roślinne o potężnych skutkach zdrowotnych. Czereśnie nie tylko mają właściwości przeciwzapalne ale także mają niższy indeks glikemiczny niż wiele owoców. W przypadku diabetyków lub osób z grupy ryzyka czereśnie mogą pomóc regulować poziom cukru we krwi i insuliny. Czereśnie pomagają w regeneracji mięśni po treningu i są używane przez wielu sportowców do regeneracji po ciężkich treningach. Czereśnie są pełne właściwości pobudzających mózg. Uważa się, że antocyjany w czereśniach poprawia funkcje poznawcze, zapobiega utracie pamięci i chroni przed chorobą Alzheimera. Polifenole w czereśniach pomagają nam efektywnie przetwarzać nowe informacje i poprawiają komunikację między naszym mózgiem a resztą naszego ciała. Ponadto czereśnie są rzadkim źródłem serotoniny, hormonu znanego z regulowania nastroju i niepokoju. Serotonina w czereśniach współdziała z melatoniną pomagając nam zasnąć i spać lepiej. Witaminy jakie znajdziemy w czereśniach, to: A, B1,B2, B3, B6, C,E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w czereśni to: potas, miedź, mangan, wapń, żelazo, magnez, cynk, sód. Czereśnie posiadają także błonnik.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 arkusze ciasta francuskiego
– 60 czereśni
– 1 jajko
Nadzienie:
– 1 puszka masy kajmakowej
– 100 g miękkiego masła
Polewa:
– 90 g gorzkiej czekolady
– 120 ml śmietany kremówki 36%
Jajko rozkłucamy.
Ciasto francuskie lekko wałkujemy. Każdy arkusz ciasta dzielimy na 3 paski ( kroimy wzdłuż najdłuższego boku ).
Na środek każdego paska kładziemy czereśnie jedna obok drugiej. Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem i zawijamy je, robiąc rulon. Postępujemy z każdym paskiem ciasta francuskiego tak samo. Brzegi ściskamy mocno. Trzy rulony łączymy ze sobą aż powstanie nam jeden długi rulon, zaczynamy wykonywać ślimaka. Jeśli mamy tortownicę o średnicy 20 cm to wyjdą nam trzy ślimaki, jeśli zaś jesteśmy posiadaczami większej tortownicy to wyjdą na dwa ślimaki.
Przy zwijaniu zostawiamy troszkę miejsca ponieważ ciast francuskie nam wyrośnie. Powstał na krąg. Przekładamy go do tortownicy, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy przez 20 minut aż wierzch ciasta będzie zarumieniony.
Postępujemy tak samo z pozostałą częścią rulonów. Upieczone ślimaki odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Do miski wkładamy masło ubijamy około 4 minut. Następnie dodajemy masę kajmakową i mieszamy łyżką – nie miksujmy ponieważ masa uzyska rzadką konsystencję. Gotową masę rozkładamy na wartkie ciasta i przykrywamy ją kolejnym krążkiem z ciasta francuskiego i ponownie kładziemy krem na wierzchu oraz brzegach.
Kremówkę podgrzewamy w garnku do momentu aż pojawią się bąbelki ściągamy garnek z ognia i dodajemy połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Odstawiamy na minutę i mieszamy do momentu powstania czekoladowego kremu. Odstawiamy by lekko ostygła.
Czekoladą polewamy wierzch ciasta i ewentualnie boki.
Czasami potrzebujemy ciasta innego niż wszystkie, ciasta, które jest soczyste, smaczne i każdy będzie się im zachwycał! Torcik z ciasta francuskiego jest idealnym deserem na letnie dni gdy mamy w zasięgu ręki świeże czereśnie (możemy je zastąpić wiśniami). W okresie zimowym możemy użyć wiśni lub czereśni ze słoika.