Ciasto francuskie z kurczakiem i groszkiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto francuskie z kurczakiem i groszkiem. To elegancki i łatwy przepis na danie z kurczakiem i serem mozzarella w cieście francuskim. Połączenie mięsa, groszku, sera i tymianku jest naprawdę wspaniałe i bardzo proste do przygotowania. Muszelki z ciasta francuskiego idealnie się sprawdzą jako smaczna przekąska lub poczęstunek dla gości, chociaż też możemy podać jako samodzielny posiłek z dodatkiem sałatki.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 opakowania ciasta francuskiego
– 1 pierś z kurczaka
– 1 cebula
– 5 łyżeczek mąki
– 1 szklanka mleka
– olej do smażenia
– 1 puszka groszku
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 kulka sera mozzarella
– sól, pieprz
– 1 jajka
Pierś kurczaka gotujemy. Ugotowane mięso rozdrabniamy na małe kawałki.
Na patelni rozgrzewamy troszkę większą ilość oleju i smażymy cebulę pokrojona w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mleko i mąkę. Mieszamy i przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Chwilkę trzymamy na ogniu, gdy zawartość patelni zacznie gęstnieć ściągamy ją z ognia.
Zawartość patelni dodajemy do piersi z kurczaka. Miksujemy. Dodajemy groszek i starty ser mozzarella. Mieszamy.
Arkusz ciasta francuskiego kładziemy na blacie i za pomocą szklanki wycinamy kola. Nas środku każdego kółka kładziemy nadzienie z groszkiem, przykrywamy drugim krążkiem, sklejamy brzegi palcami i następnie za pomocą widelca dociskamy je mocniej. Czynność powtarzamy do momentu wyczerpania się ciasta i nadzienia.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na nią ciasto francuskie z nadzieniem. Jajko roztrzepujemy za pomocą widelca i smarujemy wierz ciasta francuskiego.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy ok 20 minut.
Nadzienie możemy wykonać z wyprzedzeniem a następnego dnia złożyć muszelki i przygotować do spożycia. Wspaniałym dodatkiem do tego posiłku będzie zielona sałata lub jakieś warzywa.
Smacznego.