Ciasto francuskie z parówką i szpinakiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto francuskie z parówką i szpinakiem. Uwielbiam te małe, wytrawne mini tarty ze szpinakiem, serem mozzarella i parówką. Tartaletki ze szpinakiem to idealna przekąska, poczęstunek i znakomicie się sprawdzą na wynos. Zasadniczo jeśli kochasz parówkę bądź kiełbasę, szpinak, oliwki, ciasto francuskie oraz ser mozzarella pokochasz te mini tarty. Nigdy nie spotkałam nikogo, kto by się im oparł. Ciasto francuskie z parówką i szpinakiem jest hitem każdej imprezy!
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Oliwki to skarb kuchni śródziemnomorskiej, wspomagają trawienie, są niskokaloryczne. Wyśmienicie smakują i są bogate w wartości odżywcze. Kwas oleinowy, który występuje w oliwkach posiada właściwości antynowotworowe i chroni przed chorobami układu krążenia. Wspierają proces przemiany materii i korzystnie wpływają mikroflorę jelit. Mają działanie przeciwgrzybiczne przeciwbakteryjne. Chronią nas przed migreną. Posiadają właściwości obniżające poziom cholesterolu. Opóźniają procesy starzenia się organizmu, są silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Witaminy jakie występują w oliwkach to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: potas, żelazo, fosfor, miedź, sód, wapń, magnez. Zawierają także sporo błonnika.
Składniki jakie będą potrzebne:
-1 arkusz ciasta francuskiego
– 3 łyżki ketchupu
– 10 parówek dobrej jakości
– 150 g startego sera mozzarella
– kilkanaście czarnych oliwek
– garść szpinaku
– 1 jajko
Ciasto francuskie lekko rozwałkuj. Następnie potnij je na równe kwadraty lub prostokąty.
Każdy kawałek ułóż na blaszce do pieczenia, którą wcześniej wyłożyłaś papierem. Następnie każdy kawałek posmaruj ketchupem. Kawałki ciasta francuskiego posyp startym serem, nastąpienie połóż pokrojone parówki. Posiekaj szpinak i oliwki i wyłóż nimi środek ciasta francuskiego.
Brzegi każdej tartaletki posmaruj rozkłóconym jajkiem.
Piekarnik nastaw na 180°C i piecz tartaletki przez 15 – 20 minut.
Jeśli urządzasz przyjęcie, możesz liczyć, że ciasto francuskie ze szpinakiem będzie znakomitym pomysłem na przystawkę. Możesz je przygotować szybko i z wyprzedzeniem. Każdy kęs tej przystawki sprawia, że chcesz więcej i więcej… Nic dziwnego to wytrawne ciasto francuskie jest znakomite. Pyszne tartaletki ze szpinakiem, serem, oliwkami i parówką podane na cieście francuskim to pyszny pomysł na wykwintną przekąskę w ciągu zabieganego tygodnia.