Ciasto francuskie z ricottą i porem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto francuskie z ricottą i porem. Te małe wypieki z ciasta francuskiego są pyszną alternatywą dla zwykłych przekąsek. Ten przepis jest także świetnym pomysłem na przystawki na przyjęcia. Cudowne, małe przekąski wykonane z ciasta francuskiego z dodatkiem sera ricotta i pora, sprawdzą się świetnie w ciągu zabieganego tygodnia. Wykonamy je w 30 minut! Idealna przekąska na wynos. Cieszmy się ich smakiem już dziś!
Por jest jednym z najpopularniejszych warzyw, nadaje charakterystyczny smak potrawom. Por jest warzywem leczniczym, polecany jest przy leczeniu anemii, dzięki zawartemu w nim żelaza. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol. Działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Por pomaga odtruwać organizm. Witaminy występujące w porze to: A, B6, C, E, K, PP, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, magnez, żelazo.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 250 g sera ricotta
– sól, pieprz
– 1 jako
– biała część pora
– ½ szklanki startego sera mozzarella
Ciasto francuskie rozwiń i lekko rozwałkuj.
Pokrój je na prostokąty.
Do miski włóż ser ricotta, jajko, sól, pieprz. Miksuj do połączenia się składników. Następnie wsyp starty ser mozzarella. Wymieszaj delikatnie.
Prostokąty z ciasta francuskiego połóż na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.
Rozłóż mieszankę ricotty, pozostawiając około 1 cm od brzegu.
Wierzch posyp krążkami pora.
Piekarnik nastaw na 180°C i piecz ciasto francuskie przez 25 – 30 minut.
Urocze kawałki ciasta francuskiego wypełnione pysznym serem ricotta oraz cudownym porem. Piękno tych przekąsek z ciasta francuskiego polega na tym, że z jednego arkuszu ciasta uzyskamy wiele pysznych prostokątów z pysznym nadzieniem. Jeśli kupimy gotowe ciasto francuskie, dodamy pozostałe składniki to po 30 minutach cieszymy się chrupiącymi i smacznymi przekąskami z kremowym nadzieniem z sera ricotta.