Ciasto francuskie ze szparagami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto francuskie ze szparagami. Chrupiące ciasto francuskie, pieczone szparagi i dodatek sera mozzarella. To wspaniały wypiek, który może nam posłużyć jako obiad, przekąskę, lunch a nawet lekka kolację, poza tym świetnie się sprawdza na imprezie. Ta pyszna przekąska z ciasta francuskiego jest gotowa kilka minut. Umieszczamy składniki na cieście francuskim, pieczemy i gotowe. Po 20 minutach zajadamy się delikatnym i chrupkim ciastem francuskim i cudownymi szparagami.
Szparagi są mało kaloryczne, w 100 g jest tylko 18 kalorii. Kwas foliowy, który znajduje się w szparagach opóźnia procesy starzenia się i umożliwia regenerację uszkodzonych komórek. Wpływają pozytywnie na stan naszych włosów, skóry i paznokci. Jedzenie szparagów zapobiega zaparciom. Zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń krwionośnych. Beta-karoten występujący w szparagach wspomaga funkcjonowanie układu krążenia i poprawia pracę oczu. Witaminy jakie znajdziemy w szparagach: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina. Składniki mineralne to: magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, wapń, fosfor. Znajdziemy w nich również sporo błonnika pokarmowego.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowania ciasta francuskiego
– 1 opakowanie szparagów
– 3 łyżki musztardy
– 150 g sera mozzarella
Ciasto francuskie rozkładamy, lekko rozwałkowujemy.
Szparagi myjemy i odcinamy końcówki ok 1,5 cm.
Rozsmarowujemy musztardę na cieście, zostawiamy ok 1 cm od brzegu. Następne posypujemy odrobiną sera mozzarella. kładziemy szparagi i posypujemy serem.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy ok 20 minut.
Upieczone danie wyciągamy z piekarnika, kroimy i podajemy. Ciasto francuskie ze szparagami wspaniale smakuje także na zimno, więc jeśli coś zostanie to z pewnością się nie zmarnuje, ponieważ zawsze ktoś się znajdzie chętny by dokończyć pozostałości.