Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem feta.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem feta. Uwielbiam szpinak, często dodaję go do koktajlu lub smoothie. Teraz przyszła pora by połączyć go z serem feta w cieście francuskim, efekty są naprawdę nieobliczalne. Fajną opcją jest, że za pomocą ciasta francuskiego i nadzienia szpinakowego możemy wykonać dowolne kształty, dzięki czemu możemy je łatwo przygotować jako przekąskę o średniej wielkości.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Ser feta jest bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań. Charakteryzuje go słony smak, kruchość, jest bardzo popularny w greckiej kuchni. Wzmacnia układ odpornościowy. Ser feta jest także probiotykiem, który chroni nasze jelita przed szkodliwymi bakteriami. Przyczynia się do zwalczania anemii. Witaminy zawarte w serze feta: A, B2, B5, B6, B12, D, E, K. Składniki mineralne wchodzące w skład sera feta: wapń, cynk, sód, magnez, fosfor, selen. Ser feta zawiera dużą ilość białka oraz kwasów tłuszczowych.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 150 g świeżego szpinaku
– ½ opakowania sera feta
– 2 ząbki czosnku
– olej kokosowy do smażenia
– pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy posiekany czosnek i pokrojone liście szpinaku. Smażymy przez kilka minut. Pod koniec smażenia dodajemy pokruszony ser feta. Przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy zawartość patelni.
Gotowy farsz odstawiamy na bok. Próbujemy czy jest dobrze przyprawiony w razie potrzeby dodajemy sól i resztę przypraw.
Ciasto francuskie kroimy w prostokąty, u mnie wymiary 5×10 cm. Farsz ze szpinaku i sera feta nakładamy z jednej strony ciasta i przykrywamy go. Za pomocą widelca zgniatamy brzegi by farsz nam nie wyleciał.
Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy ok 15 minut.
Bardzo fajna przekąska. Idealna na poczęstunek dla gości lub do zapakowania ze sobą gdy wychodzimy do pracy.
Smacznego!