Ciasto francuskie ze szpinakiem i szynką.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto francuskie ze szpinakiem i szynką. To pyszne ciasto francuskie z szynką i serem musi się znaleźć jako obowiązkowa przystawka i poczęstunek dla gości. Jest to znakomite połączenie prostych składników, które w efekcie końcowym dają znakomite danie. Wszyscy uwielbiamy delikatne i chrupiące ciasto francuskie wypełniane delikatnym szpinakiem, z dodatkiem szynki z kurczaka oraz serem. Jest to łatwe i imponujące danie przy niewielkim wysiłku. Podajmy te pyszne ciasto francuskie z chrupiącą sałatką i w ten sposób sprawimy, że w krótkim czasie będziemy się delektować znakomitą przekąską.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Ceramika od @ceramics_elling.pl
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 arkusz ciasta francuskiego
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka mąki orkiszowej
– ½ szklanki ciepłego mleka
– pieprz, sól
– 2 garście liści szpinaku
– ½ szklanki sera mozzarella
– ½ szklanki szynki z kurczaka
– 1 jajko
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o wymiarach ok 8 cm.
Do garnka wkładamy masło i stawiamy na ogniu, czekamy aż się rozpuści. Wsypujemy mąkę, sól i pieprz. Gotujemy przez minutę od czasu do czasu mieszając.
Powoli wlewamy ciepłe mleko w dwóch partiach. Mieszamy cały czas aż uzyskamy gładką konsystencję.
Zmniejszamy płomień i gotujemy zawartość garnka aż konsystencja będzie gęsta.
Dodajemy szpinak i gotujemy przez minutę. Wsypujemy start ser oraz pokrojoną w kostkę szynkę. Mieszamy i odstawiamy na bok.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej kwadraty z ciasta francuskiego.
Na środku każdego kawałka za pomocą łyżki umieszczamy nadzienie. Składamy rogi do góry tworząc przy tym mniejszy kwadrat.
Jajko rozkłócamy.
Za pomocą pędzelka smarujemy boki ciasta francuskiego.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 15 – 20 minut.
Jest to znakomity przysmak na śniadanie, lunch lub przekąskę. To świetny sposób na wykorzystanie resztek szynki, a smakuje jak wykwintny smakołyk! To pyszne, kruche ciasto francuskie, które obejmuje mieszankę szynki, szpinaku i sera mozzarella. Jeśli szukamy prostego i niesamowitego przepisu na przystawkę, to ta propozycja będzie strzałem w dziesiątkę. Ciasto francuskie zawsze się sprawdzi!