Ciasto jabłkowe z kremem serowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto jabłkowe z kremem serowym. To wersja ciasta to zabawne połączenie dwóch ulubionych ciast: sernika i szarlotki. Bogate i pyszne ciasto z serem i jabłkami sprawia, że jabłecznik troszkę niknie przy tym połączeniu. To ciasto jest idealnie połączone ze sobą, jabłka wspaniale komponują się z grubą warstwą serka kremowego i do tego cudowny aromat cynamonu. Ciasto z jabłkami troszkę przypomina sernik – delikatny i soczysty. Każdy kęs to eksplozja smaku!
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 3 łyżeczki cynamonu
– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
– ½ łyżeczki soli
-1/4 szklanki oleju rzepakowego
– 2 jajka
– 1 łyżeczka wanilii
– ½ szklanki erytrytolu
– 2 szklanki musu jabłkowego
– 2 jabłka
Masa serowa:
– 400 g serka śmietankowego
– 1 jajko
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 4 łyżki erytrytolu
– 3 łyżki mąki
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
Do miski wsypujemy składniki suche, czyli: mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, sól i gałkę muszkatołową. Mieszamy.
Do drugiej miski dodajemy jajka i ubijamy je, następnie dodajemy olej, mus jabłkowy, wanilię i erytrytol. Do dobrze połączonej masy stopniowo wsypujemy składniki suche. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy pokrojone jabłka. Mieszamy i odkładamy na bok.
W misce ubijamy serek kremowy do momentu aż będzie puszysty. Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli: jajko, wanilię, erytryol i mąkę. Miksujemy.
Formę smarujemy tłuszczem i wylewamy połowę masy do formy, wyrównujemy, następnie wylewamy delikatnie masę serową. Wyrównujemy. Masę serową przykrywamy pozostałym ciastem.
Piekarnik nastawiamy na 150°C i pieczemy przez 50 minut lub do suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Każdy z nas uwielbia szarlotkę lub ciasto z jabłkami i także każdy z nas ma swoją ulubioną wersję sernika, może to być sernik nowojorski, sernik na zimno, sernik z mandarynkami lub z masłem orzechowym. Rzadko się spotyka sernik jabłkowy, aż do teraz. Ciasto jabłkowe z kremowym serkiem sprawi, że od dziś to ciasto stanie się ulubionym deserem całej rodzinny.