Ciasto jogurtowe z żurawiną.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto jogurtowe z żurawiną. To ciasto jest fantastycznym deser na co dzień. W trakcie pracowitego tygodnia możemy wygospodarował odrobinę czasu by wykonać to ciasto z jogurtem i żurawiną. Ciasto z żurawiną zapewni pyszne zakończenie posiłku. Kolory ciasta sprawiają, że nadaje się ono do konsumpcji o każdej porze roku. Proste ciasta są fantastyczne i sądzę, że każdy potrzebuje takiego przepisu. Ciasto jest uroczyste, pyszne i puszyste.
Żurawina jest jednym z prozdrowotnych owoców, więc warto wprowadzić ten owoc do swojej diety. Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, skuteczna jest w walce z infekcjami dróg moczowych. Owoc ten wykorzystuje się w profilaktyce chorób zębów i dziąseł. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływa na układ krążenia i miażdżycy. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Chroni przed wrzodami żołądka. Wspomaga walkę z anemią. Posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Jedzenie żurawiny spowalnia procesy starzenia się organizmu. Działa ochronnie na komórki mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w żurawinie to: A, B1, B2, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, sód, fosfor, żelazo, wapń, magnez, jod. Zawiera dużo błonnika.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 jajka
– 120 g erytrytolu
– 300 ml jogurtu naturalnego
– 200 ml oleju
– 450 g mąki
– 100 g żurawiny
-1 łyżeczka esencji z wanilii
– 1 łyżka proszku do pieczenia
Jajka ubijamy, dodajemy erytrytol. Ciągle miksujemy na najwyższych obrotach przez około 10 minut. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy jogurt naturalny a następne olej. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia. Gdy ciasto się dobrze połączy wsypujemy żurawinę i mieszamy.
Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną. Przelewamy ciasto. Wyrównujemy.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 45 minut.
Jeśli zalega nam gdzieś żurawina to śmiało możemy wykonać ten przepis. Ciasto nie zawiera cukru. Idealne ciasto do kawy lub herbaty.