Ciasto makowe z jabłkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto makowe z jabłkami. Bez względu ile wyszukanych ciast czy wysokiej klasy deserów przygotowujemy na święta, ciasto z makiem jest tradycją. Cudowny aromat pieczonego ciasta to niewątpliwie jedna z najpiękniejszych przyjemności. A w okresie świąt dom pachnie cudownie tymi wszystkimi smakołykami. Makowiec z jabłkami jest niesamowity i bardzo łatwy do przygotowania. Jest miękki, delikatny, pachnący i idealny na co dzień i na święta.
Mak jest wspaniałym dodatkiem do ciast, deserów, ale także produkuje się z niego leki uspokajające. Mak jest źródłem cennych wartości odżywczych. Mak powinny jeść osoby cierpiące na osteoporozę. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Wspomaga pracę serca i zapobiega zmianom miażdżycowym. Wzmacnia odporność organizmu. Wskazany jest dla osób, które borykają się z zaparciami. Bardzo dobrze działa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wspomaga układ nerwowy. Witaminy jakie znajdziemy w maku to: A, B1, B2, B5, B6, B9, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w maku to: cynk, żelazo, fosfor, potas, wapń, magnez, mangan, selen, miedź. W maku znajdziemy również błonnik i kwasy omega – 6.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 3 jajka
– 120 g erytrytolu
– 100 ml mleka owsianego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 100 ml oleju
– 100 g mąki owsianej
– 100 g zmielonego maku
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cynamonu
– 3 jabłka
Polewa:
– 100 g gorzkiej czekolady
– 1 łyżka masła
– 7 łyżek mleka owsianego
Jabłka ścieram na tarce jarzynowej.
Do miski wbijamy jajka i dodajemy erytrytol. Miksujemy zawartość miski aż masa stanie się biała, zajmie to około 4 – 5 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli: olej, mleko, mąkę, wanilię, proszek do pieczenia, cynamon, mak. Ponownie włączamy mikser i łączymy składniki. Na koniec dodajemy starte jabłka. Mieszamy łyżką.
Blachę o wymiarach 23×23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy nasze ciasto makowe.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy ciasto przez 25 – 30 minut lub do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Wykonujemy polewę. W wodnej kąpieli łączymy masło, mleko i czekoladę. Czekamy aż składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą. Pamiętajmy o mieszaniu. Gotową polewę wylewamy na ciasto. Ciasto odkładamy aby polewa zastygła.
Jeśli szukamy łatwego przepisu na świąteczny deser to ciasto z makiem i jabłkami jest idealnym rozwiązaniem. Ciasto makowe z jabłkami ma idealną konsystencję, nawet na drugi lub trzeci dzień smakuje wspaniale i zachowuje swoją miękkość. Ciasto pełne maku i jabłek i niezbyt słodkie. Na naszych stołach nie zabraknie w tym roku dobrego ciasta z makiem. Idealne ciasto na wyjątkowe okazje.