Ciasto makowe z limonką. Wegetariański makowiec.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto makowe z limonką. Wegetariański makowiec. W okresie bardzo zabieganym, ponieważ zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, pragnę podzielić się z Wami tym oto prostym, szybkim, ale za to bardzo smacznym przepisem na ciasto makowe z limonką. Makowiec nie jest zbyt słodki, dlatego go uwielbiam, a delikatna nuta kwasowości dodajemy mu charakteru. Piękno w prostocie.
Mak jest wspaniałym dodatkiem do ciast, deserów, ale także produkuje się z niego leki uspokajające. Mak jest źródłem cennych wartości odżywczych. Mak powinny jeść osoby cierpiące na osteoporozę. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Wspomaga pracę serca i zapobiega zmianom miażdżycowym. Wzmacnia odporność organizmu. Wskazany jest dla osób, które borykają się z zaparciami. Bardzo dobrze działa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Wspomaga układ nerwowy. Witaminy jakie znajdziemy w maku to: A, B1, B2, B5, B6, B9, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w maku to: cynk, żelazo, fosfor, potas, wapń, magnez, mangan, selen, miedź. W maku znajdziemy również błonnik i kwasy omega – 6.
Chia inaczej szałwia hiszpańska. Należy do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe takie jak: nasycone,jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans. Chia jest również bogate w błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 łyżka nasion chia
– sok z pół limonki
– ¾ szklanki mleka z płatków owsianych
– 1 1/3 szklanki mąki
– ½ szklanki maku
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 1/3 szklanki oleju kokosowego
– 2/3 szklanki ksylitolu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Glazura:
– 3 łyżki cukru pudru
– 1 łyżeczka startej skórki z limonki
– 3 łyżki soku z limonki
Nasiona chia wsypujemy do miseczki, dodajemy mleko owsiane i sok z limonki. Mieszamy i odstawiamy by nasiona napęczniały.
Ksylitol miksujemy z olejem kokosowym i esencją z wanilii. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mak. Następnie wlewamy nasiona chia. Miksujemy do momentu połączenia się składników.
Formę wykładamy papierem i przekładamy ciasto makowe. Wyrównujemy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 30 minut.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy glazurę cytrynową. Sok z limonki, cukier puder i skórkę umieszczamy w miseczce i mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Gotową glazurą polewamy schłodzone ciasto.
Szybkie i łatwe ciasto do przygotowania, w zabieganym okresie świątecznym idealne ciasto do upieczenia. Lekko cytrynowy smak nadaje mu wspaniałej świeżości.