Ciasto marchewkowe z jabłkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto marchewkowe z jabłkami. Wszyscy dobrze znamy smak ciasta marchewkowego, które jest bardzo lubiane przez każdego z nas. Czasami warto pokombinować i tradycyjne ciasto udoskonalić i oto wyszło pulchniutkie, aromatyczne, wilgotne i bardzo zdrowe ciasto marchewkowe z jabłkami. Połączenia jabłka z marchewką daje wspaniałą teksturę do żucia i naturalną słodycz. Nie ma nic lepszego!
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Wiórki kokosowe są bardzo popularnym dodatkiem do ciast, deserów czy nawet dań głównych. Tropikalny rarytas często gości w Polskiej kuchni. Kokos jest bardzo lubiany i słusznie, ponieważ posiada właściwości prozdrowotne. Wskazany jest przy leczeniu biegunek i kłopotach trawiennych. Polecany jest osobom będącym na diecie, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Zapobiega powstawaniu próchnicy, chorobie Alzheimera. Wzmacnia odporność naszego organizmu. Reguluje poziom cukru we krwi. Ma działanie przeciwgorączkowe. Bardzo dobrze wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Witaminy jakie znajdzie w kokosie to: B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, mangan, selen. Bogaty jest w błonnik pokarmowy, kwasy omega 3, kwasy tłuszczowe jednonienasycone.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 marchewki
– 2 jabłka
– 2 jajka
– 150 ml oleju
– ¾ szklanki ksylitolu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżka cynamonu
– 50 g wiórków kokosowych
– 1 ½ szklanki mąki
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
Marchewkę i jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Jajka ubijamy na puszystą pianę i dodajemy ksylitol. Kontynuujemy miksowanie. Powoli wlewamy olej. Dobrze zmiksowane składniki odstawiamy na bok.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, wiórki kokosowe. Do suchych składników dodajemy startą marchewkę i jabłko. Dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy mokre składniki do miski z mąką i za pomocą łyżki mieszamy całą zawartość.
Formę do keksówki wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto marchewkowe z jabłkiem. Wyrównujemy.
Piekarnik nastawiamy na 160°C i pieczemy 60 minut.
Smakowite ciasto marchewkowe z jabłkami, nie można się nim najeść. Idealnie komponuje się z kawką bądź herbatką. Wspaniale się nadaje jako zdrowa przekąska.
Życzę udanych wypieków i smacznego.