Ciasto marchewkowe z mascarpone.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto marchewkowe z mascarpone. Miękkie, kremowe, bogate i łatwe ciasto marchewkowe z soczystym serkiem mascarpone. Idealny zdrowy deser, który zaspokoi nasze zachcianki na ciasta. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliśmy klasycznego ciasta marchewkowego, to dzieli nas tylko jeden krok od zakochania się w najlepszym cieście jaki kiedykolwiek wymyślono. Ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów pekan i mascarpone jest po prostu niesamowite. Smakuje super smacznie i jest cudownie miękkie, z dużą ilością marchewki ale za to jaki ma charakter. Połączenie gąbczastego ciasta z marchewką, orzechami pekan i kremowym serkiem mascarpone jest po prostu niesamowite.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby na diecie. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol we krwi. Witamina E występująca w mleku jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, wspiera również układ odpornościowy i dba o młody wygląd. Witaminy jaki znajdziemy w mleku migdałowym: B2, D2, E. Składniki mineralne to: sód, cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń, selen, magnez. Zawiera sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 4 marchewki
– ¾ szklanki mąki orkiszowej
– ¾ szklanki mąki uniwersalnej
– 1 łyżeczka cynamon
– ½ łyżeczki imbiru
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– ½ szklanki erytrytolu
– ½ szklanki orzechów pekan
– 2 jajka
– ¾ szklanki mleka migdałowego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– ¼ szklanki syropu klonowego
– 2 łyżki oleju kokosowego
Polewa:
– 250 g serka mascarpone
– 2 łyżki syropu klonowego
– kilka orzechów pekan do posypania
Olej kokosowy rozpuszczamy.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajmy do niej mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, posiekane orzechy pekan, erytrytol. Mieszamy i odstawiamy na bok.
W osobnej misce łączymy mokre składniki, z wyjątkiem oleju koksowego, czyli: jajka, syrop klonowy, wanilię, mleko. Miksujemy.
Mieszankę mokrych składników wlewamy do miski z marchewką. Mieszamy. Wlewamy rozpuszczony olej kokosowy i ponownie łączymy całość.
Formę o wymiarach 11×22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy ciasto przez 35 minut lub do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy ciasto już ostygnie przechodzimy do wykonania polewy. Do miski wkładamy serek mascarpone i dodajemy syrop klonowy. Mieszamy. Delikatnie rozkładamy krem na wierzchu ciasta. Posypujemy posiekanymi orzechami. Kroimy i podajemy.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Ta łatwa wersja ciasta marchewkowego jest niesamowicie wilgotna i bogata, delikatnie przyprawiona cynamonem i imbirem i zawiera chrupiące kawałki orzechów tu i ówdzie. Jest to jedno z najsmaczniejszych ciasta jakie możemy wykonać. A co najważniejsze, że do wykonania tego ciasta potrzebujemy tylko podstawowe, proste składniki aby całość połączyć i cieszyć się zdrowym ciastem marchewkowym z mascarpone.