Ciasto murzynek z jabłkami i słonecznikiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto murzynek z jabłkami i słonecznikiem. To ciasto wypełnione jest samymi dobrociami. Nie jest tajemnicą, że lubię słodkości, mam do nich ogromną słabość, ale staram się wykonywać takie ciasta, desery, batony by przemycić w nich zawsze coś wartościowego i zminimalizować zawartość cukru czy innych mało potrzebnych składników.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 jajka
– 5 łyżek mleka
– 5 jabłek
– 3 łyżki kakao
– ½ szklanki ksylitolu
– ½ szklanki mąki pszennej
– ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
– 1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– ½ szklanki oleju
– 2 szklanki słonecznika
Ziarna słonecznika mielimy w młynku do kawy.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
Zmielony słonecznik przesypujemy do miski, dodajemy mąki, sodę oczyszczona, kakao, cynamon, proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy olej, jajka i mleko, dokładnie mieszamy. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy pokrojone jabłka jeszcze raz mieszamy.
Formę do ciasta wykładamy pergaminem i przekładamy nasze ciasto.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 170°C.
Smaczne, czekoladowe ciasto idealne do porannej kawki lub herbatki.
Życzę udanych wypieków.