Ciasto na zimno z kaszą manną i galaretką.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto na zimno z kaszą manną i galaretką. Szukasz prostego, słodkiego i zdrowego ciasta bez pieczenia? Polecam Ci to ciasto z kaszą manną, z dodatkiem kakao i galaretką to ten przepis jest dla Ciebie! Kto by pomyślał, że ciasto z dodatkiem kaszy manny może być tak smaczne?! Delikatne, wilgotne i zdrowe. Znakomity deser dla dzieci. Ciasto, które jest powszechnie kochane, ponieważ jest tak proste w wykonaniu. Znakomity pomysł na deser po obiedzie.
Kasza manna gotowana na mleku lub wodzie jest lekkostrawna. Panuje przekonanie, że kasza jest bezwartościowym kleikiem i nadaje się tylko dla dzieci. Nic bardziej mylnego! Osoby dorosłe również powinny po nią sięgnąć i już piszę dlaczego. Wspominałam już że kasza jest lekkostrawna i powinny je jeść osoby mające problemy z układem pokarmowym między innymi: wrzodami, po operacjach, stanami zapalnymi jelit i żołądka. Świetnie się sprawdzi dla osób, które mają zgagę i brak apetytu. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy to: B1, B2, B3, B6, B12, E, PP. Składniki mineralne to: miedź, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, jod, wapń, magnez. Zawiera również błonnik i białko.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jakie są potrzebne:
– 1 litr mleka
– 1 szklanka erytrytolu
– 1 kostka margaryny
– 1 szklanka kaszy manny
– 2 łyżki kakao
– ½ łyżeczki esencji z wanilii
– duże opakowanie herbatników pełnoziarnistych
– 1 galaretka truskawkowa
– 300 ml gorącej wody
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do lekkiego stężenia.
Mleko, margarynę, wanilię i erytrytol umieść w garnku i doprowadź do wrzenia. Następnie powoli wsyp kaszę mannę i kakao, pamiętaj by cały czas mieszać. Gdy masa będzie odpowiednio gęsta ściągnij garnek z ognia i odstaw na bok.
Formę o wymiarach 20×20 cm wyłóż herbatnikami, przelej ciepłą masę, wyrównaj i na wierzch połóż kolejną warstwę herbatników.
Gdy galaretka jest gotowa przelej ją na herbatniki.
Ciasto wsadź do lodówki na całą noc.
To co uwielbiam w tym przepisie, to to, że jest tani w przygotowaniu, jest to ciasto na zimno i wypełnione kaszą manną, kakao i galaretką. Miękkie, soczyste i pełne smaku kakao, to ciasto jest absolutną ucztą. Całość deseru wykończona galaretką, aby uzyskać dodatkowy smak. Jest to szybkie i proste ciasto w przygotowaniu, dzięki czemu nadaje się na codzienną przekąskę po herbatce. Cieszę się, że mogę podzielić się z Tobą tym przepisem na ciasto bez pieczenia.