Ciasto „sex in a pan”.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto „sex in a pan”. Zdecydowanie to ciasto zawiera zwariowaną nazwę, ale może dlatego, że jest to jedno z najlepszych ciast jakie możemy zrobić. Kakaowy spód ciasta, wykonany z mąki migdałowej, kolejna delikatna masa z twarogiem, pyszna masa budyniowa i na koniec bita śmietana. To ciasto jest dekadenckie, soczyste i niesamowite, ponieważ łączy w sobie różnorodność smaków i konsystencji. Pyszne ciasto na każdą okazję.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Płatki kokosowe są bardzo popularnym dodatkiem do ciast, deserów czy nawet dań głównych. Tropikalny rarytas często gości w Polskiej kuchni. Kokos jest bardzo lubiany i słusznie, ponieważ posiada właściwości prozdrowotne. Wskazany jest przy leczeniu biegunek i kłopotach trawiennych. Polecany jest osobom będącym na diecie, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Zapobiega powstawaniu próchnicy, chorobie Alzheimera. Wzmacnia odporność naszego organizmu. Reguluje poziom cukru we krwi. Ma działanie przeciwgorączkowe. Bardzo dobrze wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Witaminy jakie znajdzie w kokosie to: B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, mangan, selen. Bogaty jest w błonnik pokarmowy, kwasy omega 3, kwasy tłuszczowe jednonienasycone.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 2 ½ szklanki mąki migdałowej
– ½ szklanki ksylitolu
– ¼ łyżeczki soli
– ½ szklanki kakao
– ½ szklanki roztopionego masła
– 2 łyżki wody
Masa serowa:
– 450 g twarogu półtłustego
– ½ szklanki ksylitolu
– ½ szklanki śmietany kremówki 36%
– 1 łyżeczka esencji wanilii
Budyń czekoladowy:
– 1 szklanka śmietany kremówki
– 1 szklanka mleka kokosowego
– 4 żółtka
– ½ szklanki ksylitolu
– 3 łyżki kakao
– 3 łyżki masła
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– ½ łyżeczki gumy ksantanowej
Bita śmietana:
– 1 szklanka śmietany kremówki 36%
– 3 łyżeczki ksylitolu
– ½ łyżeczki esencji z wanilii
– 1 łyżka kakao
Przystępujemy do wykonania spodu ciasta. W misce łączymy mąkę migdałową, kakao, sól i ksylitol. Następnie dolewamy wodę i stopione masło, mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Tortownice o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto na spód, mocno dociskamy by spód był zbity. Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy przez 20 – 25 minut lub do momentu aż będzie lekko twardy w dotyku. Upieczony spód wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Przechodzimy do wykonania warstwy serowej. Do miski wkładamy twaróg i wsypujemy ksylitol. Za pomocą blendera ręcznego miksujemy zawartość. Na koniec wlewamy śmietanę i wanilię, kontynuujemy miksowanie. Następnie rozprowadzamy masę serową na ostudzonym spodzie. Tortownice umieszczamy w lodówce.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie budyniu czekoladowego. Do garnka wlewamy mleko kokosowe, śmietanę kremówkę i ksylitol. Garnek stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy cały czas by ksylitol się rozpuścił. Ściągamy z ognia. W misce ubijamy żółtka, aż będą gładkie i puszyste, następnie powoli wlewamy do żółtek pół szklanki gorącej śmietany cały czas miksujemy. Ubite żółtka wlewamy do garnka ze śmietaną i mieszamy cały czas. Ponownie garnek stawiamy na małym ogniu i dodajemy gumę ksantanową i ubijamy trzepaczką energicznie do momentu połączenia się składników, dodajemy kakao, mieszamy i gotujemy przez kolejne 4 minuty aż budyń zacznie gęstnieć. Ścigamy garnek z ognia i dodajemy wanilię oraz masło. Mieszamy. Odstawiamy na 20 minut by masa budyniowa ostygła. Następnie wylewamy budyń na masie serowej i wkładamy tortownice do lodówki na 2 godziny.
Bitą śmietanę ubijamy, dodajemy wanilię i ksylitol. Miksujemy. Bitą śmietanę przekładamy na budyń. Wyrównujemy i posypujemy kakaem przez drobne sito. Ciasto wkładamy do lodówki na kolejną godzinę.
Migdałowy spód ciasta, a następnie warstwa kremowego sera i czekoladowego budyniu i wszystko zwieńczone bitą śmietaną. Jest to jeden z tych przepisów, które zawsze chcemy mieć pod ręką. To pyszne ciasto jest idealne na różnego rodzaju okazje: urodziny, imieniny, walentynki i święta. Jest wiele teorii na temat tego skąd ta intrygująca nazwa „sex in a pan”. Jest jednak coś oczywistego – komuś się bardzo spodobało i pewnie ciasto smakowało, że zadeklarował, że jest to „sex na patelni” i taka nazwa już pozostała. Prawda, że seksowna nazwa dla ciasta?!