Ciasto z agrestem i budyniem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto z agrestem i budyniem. Świeży agrest, kremowy budyń i kruchy spód ciasta to cudowne trio! To ciasto jest pysznym sposobem na wykorzystanie tych cudownych owoców w deserze. Świerzy agrest zapewnia odrobinę cierpkości, która wspaniale prezentuje się ze słodkim budyniem. To ciasto tak dobrze smakuje z filiżanką kawy lub herbaty.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
– 200 g masła
– 4 żółtka
– 1/3 szklanki erytrytolu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
– 800 ml mleka owsianego
– 500 g agrestu
– 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
– 5 łyżek erytrytolu
– płatki migdałowe do posypania
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i erytrytol. Dodajemy żółtka oraz masło. Zagniatamy ciasto.
Blachę o wymiarach wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy spód i boki ciastem.
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy erytrytol i zagotowujemy, wsypujemy budyń gotujemy do momentu aż budyń zacznie gęstnieć. Odstawiamy go do lekkiego schłodzenia.
Ciepły budyń wylewamy na spód ciasta, wyrównujemy i dodajemy agrest. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy ciasto przez 50 – 60 minut.
Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Zróbmy dla siebie coś miłego i upieczmy to pyszne ciasto z owocami. To ciasto z agrestem i budyniem z dodatkiem płatków migdałowych, jest łatwe do wykonania, lekko cierpkie i idealnie słodkie. To piękne ciasto z budyniem najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepłe, chociaż później także smakuje wybornie. Pyszny przepis dla miłośników agrestu.