Ciasto z brzoskwiniami i olejem rzepakowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto z brzoskwiniami i olejem rzepakowym. Wszyscy wiemy, że oleje i tłuszcze odgrywają ważną rolę w pieczeniu, jednak niewielu z nas zastanawia się dlaczego tłuszcze do ciasta są tak niezbędne. Używanie oleju zamiast masła może rzeczywiście zmienić strukturę i delikatnie smak ciasta. Tekstura ciasta wykonanego z olejem jest lepsza od tekstury ciasta wykonanego z dodatkiem masła. Ciasto olejowe ma tendencję do wypiekania się wyżej i bardziej równomiernym miękiszem i pozostają wilgotne i delikatne znacznie dłużej niż ciasta z masłem.
Poniżej kilka korzyści wynikających ze stosowania oleju rzepakowego w diecie:
- Olej rzepakowy pomaga w profilaktyce chorób układu krążenia. Ten olej jest cennym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6, są to kwasy przyjazne dla serca i mózgu. Pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi a także są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju naszego organizmu.
- Olej rzepakowy jako źródło kwasów omega-3. Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować kwasu omega-3, dlatego tak ważne jest abyśmy dostarczali go wraz z pożywieniem. Spożywanie omega-3 zmniejsza ryzyko chorób serca, udarów i nowotworów. Korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci a także wzmacnia odporność.
- Olej rzepakowy jako dobre źródło tłuszczu w diecie dziecka. Olej rzepakowy sprawia, że żywność dla niemowląt i dzieci jest zdrowsza. Z wprowadzeniem oleju rzepakowego do diety dziecka poczekajmy do ukończenia przez dziecko 6 miesiąca życia. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju rzepakowym korzystnie wpływają na wzrost i rozwój dziecka. Nienasycony kwasy tłuszczowe pomagają w przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E i K. A także utrzymują w zdrowiu mózg i wzrok.
- Olej rzepakowy w walce z cukrzycą. Zaburzenia wydzielania insuliny przyczynia się do powstania cukrzycy. Cukrzyca to choroba metaboliczna, która powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Zdrowa dieta i regularne ćwiczenia wspierają walkę z cukrzycą. Osoby chore na cukrzyce powinny sięgnąć po olej z rzepaku, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego cholesterolu we krwi i wspiera układ sercowo- naczyniowy.
- Olej rzepakowy na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Zbyt dużo cholesterolu we krwi może zwiększyć ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia. Utrzymanie prawidłowego, zdrowego poziomu cholesterolu odgrywa ważną rolę w zmniejszeniu chorób serca i udarów. Zdrowa zbilansowana dieta w połączeniu z aktywnym trybem życia poprawi jakość naszego zdrowia. Wszyscy powinniśmy jeść zdrową żywność aby utrzymać zdrowe serce – a produkt taki jak olej rzepakowy może nam w tym pomóc.
- Olej rzepakowy w walce z miażdżycą. Najczęstsza przyczyna chorób serca – miażdżyca! Zabija powoli. W walce z miażdżycą przeszkadza nam nadwaga i brak ruchu. Ważne jest abyśmy jedli jak najmniej przetworzonej żywności i wprowadzili do diety tłuszcze nienasycone, zastąp smalec olejem rzepakowym. Zmień styl życia, jedz zdrowo i zacznij uprawiać sport, tak możesz wygrać z tą chorobą.
- Olej rzepakowy jako źródło witamin. Olej rzepakowy zawiera znacznie mniej tłuszczów nasyconych niż inne powszechnie stosowane oleje i tłuszcze spożywcze. Ten olej jest bogaty w tłuszcze nienasycone, szczególnie jednonienasycone. Olej rzepakowy jest również bogaty w witaminę E i K.
- Olej rzepakowy w podnoszeniu odporności całej rodziny. Układ odpornościowy potrzebuje energii i różnych składników odżywczych, aby wytworzyć silną barierę ochronną. Niektóre składniki odżywcze mogą działać jako przeciwutleniacze, które przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników. Regularne ćwiczenia są podstawowym elementem holistycznego podejścia do zdrowia, podobnie jak odżywianie, radzenie sobie ze stresem i odpowiednia ilość snu. Regularna i umiarkowana aktywność fizyczna wpływa pozytywnie na układ odpornościowy. Pamiętaj zdrowa dieta i aktywność fizyczna to silny układ odpornościowy. W olej rzepakowy warto wzbogacić dietę całej rodziny. Zbilansowana dieta to nasze zdrowie!
Składniki jakie są potrzebne:
– 125 ml oleju rzepakowego
– 1 szklanka erytrytolu
– 3 jajka
– ¾ szklanki jogurtu greckiego
– 1 łyżeczka wanilii
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– duża szczypta soli
– 1 ½ szklanki maki orkiszowej
– 3 brzoskwinie
Do miski wlej olej i wsyp erytrytol, miksuj aż uzyskasz jasną puszystą masę.
Dodaj jajka, wanilię oraz jogurt, miksuj do połączania się składników. Na koniec wsyp mąkę, sól i proszek do pieczenia. Ponownie połącz.
Tortownicę o średnicy 19 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej mieszankę ciasta do formy i wyrównaj.
Brzoskwinie pokrój w plastry i rozłóż na wierzchu.
Piekarnik nastaw na 180°C i piecz ciasto przez 40 – 45 minut lub do suchego patyczka.
Materiał powstał we współpracy z PSPO @rzepakowy.olej
Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych