Ciasto z groszkiem ptysiowym i mascarpone.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto z groszkiem ptysiowym i mascarpone. Ciasto składa się z chrupiącego spodu wykonanego z groszków ptysiowych, następnie jedwabisty krem wykonany z galaretki i serka mascarpone, a następnie całość zwieńczona dużą ilością groszku ptysiowego. To pyszne ciasto bez pieczenia, które zasmakuje dzieciom jak i dorosłym. Ten przepis jest niezwykle prosty w przygotowaniu i jest obłędnie pyszny. Deser jest lekki, miękki i rozpływa się w ustach. To ciasto jest wspaniałe i naprawdę łatwe do zrobienia i co najważniejsze, wykonane jest z prostych składników. Śmiało możesz to ciasto bez pieczenia zrobić na Wielkanoc czy Boże Narodzenie, ale także będzie pyszną słodkością w ciągu zabieganego tygodnia. Zamiast tradycyjnego ciasta, wykonaj to pyszne ciasto bez pieczenia z galaretką i mascarpone. Jest to pyszne ciasto, ale także bardzo efektowne!
Składniki jakie są potrzebne:
– 1 woreczek ptysiowego groszku
– 500 g mascarpone
– 3 łyżki erytrytolu
– 1 galaretka transparentna
– 300 ml gorącej wody
Tortownica o średnicy 18 cm.
Wyłóż tortownice papierem do pieczenia.
Na spód wysyp połowę groszku ptysiowego.
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do ostygnięcia.
Ser mascarpone ubij i wsyp erytrytol. Miksuj do połączenia się składników. Następnie delikatnie wlej schłodzoną galaretkę i wymieszaj. Przełóż delikatnie masę do tortownicy. Wyrównaj.
Na wierzch wysyp pozostały ptysiowy groszek.
Ciasto wstaw do lodówki na całą noc, by dobrze stężało.
Życzę smacznego.
Właściwie można powiedzieć, że jest to jedno z najłatwiejszych ciast, jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić! I powiem Ci, że efekt jest niesamowity. Pyszny i neutralny spód z groszków ptysiowych i kremowe nadzienie z mascarpone połączonego z transparentną galaretką, to jedno z moich ulubionych ciast na zimno. Ciasto bez pieczenia jest idealnie schłodzone i jest całkowicie bezproblemowe! Jest to deser idealny do zrobienia z wyprzedzeniem. Wspaniały finał każdego obiadu. Poza tym ten deser idealnie nadaje się na święta ( Wielkanoc, Dzień Matki, Boże Narodzenie czy urodziny, itd).