Ciasto z mąki kokosowej i borówek.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto z mąki kokosowej i borówek jest bardzo delikatne i lekkim posmaku kokosa. Ciasta z owocami są bardzo smaczne i zdrowe, dlatego dziś przedstawię Wam przepis na ciasto z borówkami.
Borówka amerykańska posiada w swoim składzie takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, niacynę, tiaminę oraz minerały: wapń, fosfor, żelazo, magnez, cynk, sód, potas. Więc warto je jeść i dodawać do ciast, deserów.
Składniki jakich potrzebujemy:
– 50 ml płynnego oleju kokosowego
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 90 g cukru brązowego
– 60 g wiórków kokosowych
– 1 l mleka kokosowego
– 170 g borówek (mogą być mrożone)
– 170 g mąki kokosowej
– 140 g mąki ryżowej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 3 jajka
Mąkę kokosową mieszamy z mąką ryżową, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe oraz cukier.
W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka z mlekiem i olejem kokosowym (wcześniej roztopionym).
Powoli wsypujemy składniki suche do mokrych i mieszając łączymy wszystko ze sobą. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy po odrobinie mleka. Gotowe ciasto jest dość gęste, ale nie powinno być suche. A teraz dodajemy borówkę i mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C, ciasto pieczemy ok 70 minut. Ale przed wyciągnięciem ciasta sprawdzamy czy aby na pewno się upiekło. Sprawdzamy to za pomocą patyczka.
Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy. Gotowe!
PYSZNOŚCI!