Ciasto z orzechów i daktyli.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto z orzechów i daktyli to cudowny i wspaniały przepis na połączenie w cieście bakalii z jabłkami. Wspaniałe jabłka, orzechy, miód i cytryny komponują się ze sobą w cieście. Wspaniały smak i aromat uczyni Wasz dom oazą szczęścia. Idealnie nadaje się do herbatki bądź kawki.
Składniki potrzebne do wykonania ciasta:
– 2 duże jabłka
– 60 g cukru trzcinowego
– 2 łyżki cynamonu
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 4 jajka
– 20 g mąki gryczanej
– 50 g oleju bądź oliwy z oliwek
– 100 g miodu prawdziwego
– 120 g daktyli
– 170 g orzechów włoskich
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy cynamon. Dokładnie mieszamy. Orzechy kruszymy za pomocą blendera. Wsypujemy je do miseczki. Miksujemy również daktyle z cukrem. Tak pokruszone daktyle przekładamy do miski i dodajemy olej, jajka oraz 50 g miodu i miksujemy do momentu dokładnego połączenia się wszystkich składników. Następnie dodajemy mąkę, jabłka, proszek do pieczenia i 2/3 orzechów. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią masę i wkładamy do piekarnika na ok 35 minut, pieczemy w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu odstawiamy ciasto na 15 minut. W garnuszku podgrzewamy resztę miodu z sokiem cytryny. Ciasto nakłuwamy wykałaczką (robimy dużo dziurek) i polewamy miodowym syropem, po czym posypujemy resztą orzechów.
CUDOWNE CIASTO!!!