Ciasto z sokiem porzeczkowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto z sokiem porzeczkowym. Jest to łatwy przepis na ciasto z sokiem porzeczkowym, bitą śmietaną i biszkoptem. Czarne porzeczki mają wyrazisty smak i nadają cudownej, wyrazistej nuty ciastu. Sok z czarnej porzeczki sprawia, że idealnie się komponują z kakaowym biszkoptem i delikatną bitą śmietaną. Jeśli w spiżarni zalega nam sok warto wykorzystać go do ciasta i przypomnieć sobie letnie, ciepłe dni.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Biszkopt:
– 3 jajka
– ½ szklanki ksylitolu
– ½ szklanki mąki orkiszowej
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżka kakao
– sok z jednej cytryny
Galaretka z soku:
– 1 l soku z czarnej porzeczki
– 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
Bita śmietana:
– 500 ml kremówki 36%
– 2 opakowania fix do śmietany
– 10 herbatników
Z białek ubijamy pianę, dodajemy powoli ksylitol i pojedynczo wkładamy po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem i kakao przesiewamy przez sito i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy drewniana łyżką zawartość miski.
Tortownice smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy biszkopt przez około 30 minut.
Biszkopt nasączamy sokiem z cytryny.
Sok z czarnej porzeczki gotujemy i wsypujemy budyń. Gotujemy do momentu aż zacznie gęstnieć. Gorący budyń wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy z fixem na sztywno. Wykładamy na ostudzony budyń. Herbatniki kruszymy i posypujemy wierzch ciasta.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Miękkie i pełne smaku ciasto z galaretką i bitą śmietaną. Ten rustykalnie wyglądający tort jest tym czego potrzebujemy by przypomnieć sobie letnie słoneczne dni. Jest to lekki i fajny przepis na weekendowe ciasto. To ciasto jest super wilgotne, z porzeczkową galaretką i bitą śmietaną. Takie ciasta są orzeźwiające, pyszne i stanowią doskonały poczęstunek.