Ciasto ze słodkich ziemniaków.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto ze słodkich ziemniaków. Z pewnością większość moich czytelników się zdziwi, że wykonałam ciasto z batatów, ale te wspaniałe warzywo ma świetną naturalną słodycz, więc warto wykonać z niego deser. Ciasto jest tak dobre, kremowe, że pasuje na wszystkie okazje by je zrobić. Z okazji, że zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, pragnę podzielić się z Wami kilkoma moim ,,perełkami kulinarnymi,,. Sądzę, że spodoba się Wam moja propozycja ziemniaczanego deseru.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Bataty (słodkie ziemniaki) przewyższają pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych tradycyjne ziemniaki, które często goszczą na polskich stołach. Słodkie ziemniaki są dobrym źródłem energii, ponieważ magazynują węglowodany. Są polecane osobom, które mają słaby wzrok. Magnes znajdujący się w batatach wpływa na pracę mięśni, wpływa na pracę układu trawiennego, hormonalnego i odpornościowego. Regulują poziom cukru we krwi. Wpływają pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie. Witaminy wchodzące w skład batatów to: A, B1,B2, B3, B5, B6,B9, B12, C, siarka, jod, D, E, K1. Pierwiastki mineralne jakie znajdziemy w batach to: fosfor, potas, magnez, mangan, sód, cynk, wapń, selen, żelazo, miedź.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 1 szklanka płatków owsianych
– 1 szklanka orzechów włoskich
– 2 łyżki siemia lnianego
– 5 łyżek ciepłej wody
– ½ łyżeczki soli
Masa:
– 400 g słodkich ziemniaków
– ½ szklanki mleka migdałowego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– ½ szklanki syropu klonowego
Słodkie ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Gotujemy na parze do momentu, aż będą miękkie. Ugotowane bataty odstawiamy do ostygnięcia.
Siemię lniane mielimy w młynku do kawy i dodajemy ciepła wodę, odstawiamy.
Do malaksera dodajemy płatki owsiane, orzechy włoskie, sól. Miksujemy do momentu powstania gładkiej masy. Gotowy spód przekładamy do miski dodajemy lniane jajko i mieszamy dokładnie. Musimy uzyskać jednolite ciasto.
Małą formę do ciasta smarujemy tłuszczem i umieszczamy w niej spód ciasta, dokładnie i mocno ugniatamy.
Do dzbanka malaksera wkładamy słodkie ziemniaki, mleko migdałowe, syrop klonowy i esencję z wanilii. Ponownie włączamy malakser i czekamy do momentu uzyskania gęstej, gładkiej, pomarańczowej masy.
Gotową masę umieszczamy na spodzie ciasta, wyrównujemy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok 30 minut.
Upieczone ciasto wyciągamy i w formie zostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy na kawałki.
Wspaniałe, delikatne ciasto ze słodkich ziemniaków, wspaniała alternatywa dla zwykłego, kremowego ciasta.