Ciasto ze świeżą żurawiną.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto ze świeżą żurawiną. Jest to idealne bożonarodzeniowe ciasto z żurawiną. To jeden z tych przepisów, który od razu polubimy gdy go spróbujemy. Słodkie ciasto z dodatkiem soku pomarańczowego i maślanki oraz świeżej żurawiny. To absolutnie idealne ciasto, którego wykonanie wymaga bardzo niewielkiego wysiłku. To ciasto znakomicie nadaje się na zbliżające Święta Bożego Narodzenia.
Żurawina jest jednym z prozdrowotnych owoców, więc warto wprowadzić ten owoc do swojej diety. Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, skuteczna jest w walce z infekcjami dróg moczowych. Owoc ten wykorzystuje się w profilaktyce chorób zębów i dziąseł. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływa na układ krążenia i miażdżycy. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Chroni przed wrzodami żołądka. Wspomaga walkę z anemią. Posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Jedzenie żurawiny spowalnia procesy starzenia się organizmu. Działa ochronnie na komórki mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w żurawinie to: A, B1, B2, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, sód, fosfor, żelazo, wapń, magnez, jod. Zawiera dużo błonnika.
Pomarańcz jest owocem o właściwościach leczniczych i odżywczych. Jest bardzo popularny i cieszy się bardzo dobrą opinią. Owoc ten jest pełen antyoksydantów i witaminy C, która spowalnia procesy starzenia się, nasz skóra wygląda młodziej. D-limonen zawarta w owocu zapobiega niektórym rodzajom nowotworu. Składniki odżywcze, które występują w pomarańczy działają również na poprawę naszego wzroku. Zapobiegają chorobom serca, wspomagają rozwój mózgu. Witaminy zawarte w pomarańczy to: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E, P, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy w pomarańczy to: wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, selen, cynk, magnez. Pomarańcze obfitują w błonnik pokarmowy, który poprawia funkcjonowanie jelit.
Składniki jakie będą nam potrzebne;
Ciasto:
– 2 ½ szklanki mąki owsianej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– 200 g masła w temperaturze pokojowej
– 1 ½ szklanki erytrytolu
– świeżo wyciskany sok z pół pomarańczy
– 1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej
– 2 jajka temperatura pokojowa
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 1 ½ szklanki świeżej żurawiny
Polewa żurawinowa:
– 2 łyżki erytrytolu
– 3 łyżki wody
– ½ szklanki świeżej żurawiny
Do miski wsypujemy mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną. Mieszamy i odstawiamy na bok.
Żurawinę wsypujemy do miseczki. Dodajemy jedną łyżkę mąki, którą przed chwilą łączyliśmy z proszkiem do pieczenia. Mieszamy żurawinę aby mąka dokładnie ją pokryła.
Do drugiej miski wkładamy miękkie masło i dodajemy erytrytol miksujemy do momentu aż powstanie kremowa, biała masa. Następnie pojedynczo wbijamy jajka i kontynuujemy miksowanie. Wlewamy wyciśnięty sok z pomarańczy, maślankę i wanilię. Pamiętajmy by cały czas miksować zawartość miski. Na koniec powoli wsypujemy mąkę. Gdy ciasto jest już gotowe wsypujemy żurawinę i mieszamy delikatnie.
Formę do babki smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Za pomocą łyżki umieszczamy ciasto w formie. Na koniec kilka razy uderzyć o blat formą by ciasto dobrze osiadło w foremce.
Piekarnik nastawiamy na 160°C i pieczemy ciasto z żurawiną przez 50 minut lub do suchego patyczka.
Upieczone ciasto odstawiamy w formie do ostygnięcia.
W międzyczasie wykonujemy polewę z żurawiny. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy erytrytol i żurawinę. Garnek stawiamy na ogniu i podgrzewamy do momentu aż żurawina lekko zacznie pękać. Ściągamy garnek z ognia i polewamy schłodzone ciasto.
Jest to ciasto, które obowiązkowo musimy wykonać gdy mamy dostęp do świeżej żurawiny. Miękkie, soczyste, maślane z kawałkami żurawiny. Nie można się nim najeść – jest tak pyszne. Ciasto jest idealnie słodkie ze złocistym wypełnieniem, miękkie i wilgotne, gęste lecz nie ciężkie, z soczystą eksplozją cierpkiej żurawiny. Żurawiną jest dumnym dodatkiem w tym cieście. To ciasto zachwyci wszystkich na te święta.