Co to jest cholesterol.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Co to jest cholesterol. Jeśli to czytasz, prawdopodobnie zależy Ci na Twoim zdrowiu i roli, jaką może odgrywać cholesterol. To ważny pierwszy krok.
Czym więc jest cholesterol? Jakie jest jego zadanie?
Cholesterol jest substancją tłuszczowa. Nie jest z natury „zły”. Twoje ciało potrzebuje go do budowy komórek oraz wytwarzania witamin i innych hormonów. Problemem może być jednak zbyt wysoki cholesterolu.
Cholesterol pochodzi z dwóch źródeł. Twoja wątroba wytwarza cały potrzebny cholesterol. Pozostała część cholesterolu w Twoim ciele pochodzi z pokarmów zwierzęcych. Na przykład mięso, drób i produkty mleczne zawierają cholesterol i w ten sposób dostarczamy go do ciała.
Te same pokarmy są bogate w tłuszcze nasycone i trans. Tłuszcze te powodują, że wątroba wytwarza więcej cholesterolu. Dla niektórych osób ta dodatkowa produkcja oznacza, że przechodzą z normalnego poziomu cholesterolu do niezdrowego i zbyt wysokiego.
Trzy główne zadania cholesterolu:
– Jest częścią zewnętrznej warstwy lub błony wszystkich komórek ciała
– Jest używany do produkcji witaminy D i hormonów steroidowych, które utrzymują zdrowe kości, zęby i mięśnie
– Jest używany do wytwarzania żółci, która pomaga trawić spożywane tłuszcze
Dlaczego cholesterol ma znaczenie.
Cholesterol krąży we krwi. Wraz ze wzrostem poziomu cholesterolu we krwi rośnie ryzyko z pogorszeniem stanu zdrowia. Wysoki poziom cholesterolu przyczynia się do większego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, takich jak choroby serca i udar. Dlatego ważne jest, aby zbadać poziom cholesterolu.
Są dwa rodzaje cholesterolu to: cholesterol LDL, który jest zły i HDL, który jest dobry. Zbyt dużo złego lub za mało dobrego cholesterolu, zwiększa ryzyko zachorowania. Cholesterol będzie powoli odkładał się w wewnętrznych ścianach tętnic, które odżywiają serce i mózg.
Cholesterol może łączyć się z innymi substancjami, tworząc gęsty, twardy osad po wewnętrznej stronie tętnic. Może to zwęzić tętnice i sprawić, że będą mniej elastyczne – stan znany jako miażdżyca. Jeśli skrzep krwi utworzy się i zablokuje jedną z tych zwężonych tętnic, może dojść do zawału serca lub udaru mózgu.
Jeśli chodzi o cholesterol, pamiętaj: sprawdzaj, zmieniaj i kontroluj:
– Sprawdź poziom cholesterolu. Kluczem jest jaki poziom cholesterolu masz i ocena ryzyka.
– Zmień dietę i styl życia, aby poprawić swój poziom cholesterolu.
– Kontroluj poziom cholesterolu.
Wysoki poziom cholesterolu jest jednym z głównych czynników ryzyka choroby wieńcowej, zawału serca i udaru mózgu. Jeśli palisz papierosy, masz wysokie ciśnienie, ryzyko wzrasta jeszcze bardziej.
Tłuszcz w żywności
W naszej diecie potrzebna jest niewielka ilość tłuszczu, ale uważa się, że tłuszcz jest mniej zdrowy niż inne składniki odżywcze, ponieważ może podnosić poziom cholesterolu we krwi, zwiększać ryzyko chorób serca i zawiera dużo kalorii, co może prowadzić do przybierania na wadze. Niektóre tłuszcze są zdrowsze niż inne. Istnieją trzy główne rodzaje tłuszczów w żywności: tłuszcze nasycone, tłuszcze jednonienasycone i tłuszcze wielonienasycone. Dieta bogata w tłuszcze nasycone może zwiększyć „zły” cholesterol LDL. Zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi jest ważną zmianą diety w celu obniżenia poziomu cholesterolu. W miarę możliwości należy unikać tłuszczów nasyconych, ponieważ mogą one podnieść poziom cholesterolu we krwi.
Wszyscy potrzebujemy trochę cholesterolu w naszych ciałach tylko po to, abyśmy mogli żyć, ale zbyt wysoki cholesterol może zatkać tętnice i prowadzić do problemów zdrowotnych w przyszłości.
Wykonując proste badania na cholesterol i dokonując pozytywnych zmian w stylu życia, większość ludzi może utrzymać zdrowy poziom cholesterolu.