Cynamonowa bułka duńska. Bułka ślimak.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Cynamonowa bułka duńska. Bułka ślimak. Szczere mówiąc, są jest to jedno najsmaczniejszych ciast na świecie! Ta klasyczna receptura na bułkę z cynamonem z ciasta francuskiego jest super prosta do zrobienia, tylko trzeba się spieszyć po kolejny kawałek, bo znika bardzo szybko. Najbardziej ulubiona bułka w mojej rodzinie. Zachęcam do upieczenia!
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
Masa:
– 250 g twarogu półtłustego
– ¼ szklanki cukru
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
Polewa na wierzch:
– 2 łyżki masła
– łyżeczka cynamonu
Twaróg umieszczamy w misce, dodajemy cukier, cynamon oraz esencję z wanilii. Za pomocą miksera łączymy składniki ze sobą. Gotową masę twarogową przekładamy d rękawa cukierniczego.
Ciasto francuskie rozkładamy i lekko rozwałkowujemy. Wzdłuż krawędzi ciasta wyciskamy masę twarogową, a następnie zawijamy i powstały rulon odcinamy, ponownie na brzegu ciasta wyciskamy pasek kremu twarogowego zawijamy i za pomocą noża oddzielamy od pozostałego ciasta i tak robimy do końca. W ten oto sposób powstanie nam 4 rurki z nadzieniem w środku.
Następnie pierwszą rurkę zawijamy w ślimaka, dołączamy kolejna rurkę, przy łączeniu dociskamy mocno palcami, formujemy ślimaka. Kontynuujemy tworzenie ślimaka do momentu zużycia wszystkich kawałków.
Uformowane w ten sposób ciasto przekładamy do tortownicy.
Masło roztapiamy, dodajemy do niego cukier i cynamon. Mieszamy. Za pomocą pędzelka rozprowadzamy roztopione masło na wierzchu ciasta francuskiego.
Pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C.
Wspaniała, chrupiąca bułka duńska. Idealna do porannej kawy.