Cytrynowe ciasto z ricottą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Cytrynowe ciasto z ricottą. Włoskie ciasto z ricottą i cytryną jest najlepsze! Ciasto jest lekkie, puszyste i pełne smaku. Jest to najlepsze, bogate i wilgotne ciasto z serem ricotta. W tym przepisie użycie sera ricotta, dzięki niemu ciasto jest gęstsze niż tradycyjne wypieki. Cytryna zaś zapewnia przyjemne orzeźwienie. Oczywiście to ciasto wykonasz z wielką łatwością, a efekt końcowy Cię zachwyci. Jest to idealne ciasto na każdą imprezę i na każdy dzień tygodnia.
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Składniki jakie są potrzebne:
– 180 g mąki orkiszowej
– 100 g mąki migdałowej
– ¼ łyżeczki soli
– 150 g erytrytolu
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 500 g sera ricotta
– sok z połówki cytryny
– 4 jajka
– 1 szklanka oleju
– 1 łyżeczka wanilii
Mąkę orkiszową, migdałową, sól, proszek do pieczenia, erytrytol wymieszaj w jednej misce.
W osobnej misce połącz ser ricotta, jajka, olej, sok z cytryny i walinę.
Następnie wsyp suche składniki do mokrych i miksuj do momentu aż wszystko się połączy.
Blachę o wymiarach 24×24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
Piekarnik nastaw na 180°C i piecz przez 45 minut lub do suchego patyczka.
Ciasto lekko opadnie gdy wystygnie, ale nie martw się tym.
Jedna porcja to około 400 kcal.
To proste ciasto ma nie zrównoważoną kombinację smaku i konsystencji dzięki świeżemu sokowi z cytryny i serowi ricotta. Połączenie cytryny i ricotty to klasyczne połączenie smaków. Ten deser jest świetną nutą na zakończenie posiłku. Jeśli jeszcze nigdy wcześniej nie robiłaś ciasta cytrynowego z ricottą, to jest to przepis, który koniecznie musisz wypróbować. Lekki deser, który znakomicie pasuje do popołudniowej herbaty.