Cytrynowe placki z serem ricotta.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Cytrynowe placki z serem ricotta. Te placki z serem ricotta są jednymi z najsmaczniejszych placków! Wyobraźmy sobie ulubiony przepis na placki, a teraz dodajemy do niego włoskie smaki z kremową ricottą i świeżą cytryną. Musi być to dobre, prawda? Placki cytrynowe z serem ricotta są delikatne, miękkie, są idealnie puszyste. Są to idealne placki na każdą porę roku. Placki fantastycznie komponują się z owocami, syropem klonowym lub miodem. Placki z serem ricotta mogą wydawać się wymyślnym przepisem jednak są one bardzo łatwe do przygotowania. Sok z cytryny nadaje subtelny smak cytrynowy, który idealnie łączy się z delikatnością placuszków.
Ser ricotta jest delikatny w smaku i bardzo dobrze komponuje się z daniami na słono jak i na słodko. Ser wytwarzany jest z serwatki mleka koziego, krowiego lub owczego. Ser ricotta zawiera mało tłuszczu i dużo białka, które jest bardzo dobrze przyswajane. Ser ricotta jest jednym z najzdrowszych serów. Jedzenie tego sera zapobiega zapaleniom stawów. Wzmacnia naszą odporność. Wpływa na przyrost masy mięśniowej, a także poprawia naszą wydolność. Witaminy jakie znajdziemy w serze ricotta to: A, B1, B3, B6, B12, D, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, selen, mangan, cynk, sód, potas, fosfor, żelazo, magnez.
Kefir jest to fermentowany napój mleczny, o kremowej i gęstej konsystencji, który posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Korzystnie wpływa na jelita i poprawia nasze trawienie. Kefir jest napojem łatwo strawnym, wspomaga oczyszczanie organizmu. Picie kefiru podnosi naszą odporność na różnego rodzaju infekcje. Bakterie, które występują w kefirze chronią przed powstaniem wadliwych zmian DNA. Jest środkiem pomocniczym przy leczeniu alergii, miażdżycy. Zapobiega powstawaniu nowotworu układu pokarmowego. Reguluje rytm wypróżnień, redukuje wzdęcia. Kefir jest super probiotykiem. Zmniejsza ryzyko osteoporozy. Redukuje poziom złego cholesterolu. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Witaminy jakie znajdziemy w kefirze: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, chlor, sód. Kefir jest bogaty w białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowanie serka ricotta
– ¾ szklani mąki
– 2 łyżki erytrytolu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ¼ łyżeczki soli himalajskiej
– 1/3 szklanki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
– 2/3 szklanki kefiru
– 2 jajka
– ¼ kostki twarogu
– olej do smażenia
W misce łączymy suche składniki, czyli: proszek do pieczenia, mąkę, erytrytol i sól.
W drugiej misce łączymy składniki mokre, czyli: kefir, jajka, ser ricotta, sok z cytryny, twaróg.
Następnie łączymy zawartość obu misek. Dokładnie miksujemy. Gdy ciasto jest już gładkie odstawiamy je na około 10 minut by odpoczęło.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy ciasto na placki cytrynowe. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Robimy tak do momentu aż pozbędziemy się ciasta na placki.
Placki cytrynowe z ricottą możemy podawać z owocami, syropem klonowym, bitą śmietaną. Dżemem lub posypane cukrem pudrem.
Idealne placki na szybką przekąskę, idealne do zapakowania w pudełeczko i cieszenia się nimi poza domem. Dzieci pokochają te placki!