Czekoladowa tarta.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Czekoladowa tarta. Czy istnieje coś takiego jak zbyt dużo czekolady? Najbardziej niesamowity przepis na tartę czekoladową. Tarta czekoladowa jest niezwykle szybka i łatwa w przygotowaniu. Tarta smakuje wyjątkowo dekadencko i pysznie. Jeśli mamy ochotę na coś czekoladowego to tarta z bogatym czekoladowym ganache zaspokoi nasze pragnienie. Tarta idealnie nadaje się na specjalne okazje.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód tarty:
– 300 g herbatników pełnoziarnistych
– ¾ szklanki masła rozpuszczonego
– 2 łyżki kakao lub karobu
Nadzienie:
– 500 ml mleczka kokosowego
– 400 g gorzkiej czekolady
– ½ łyżeczki soli himalajskiej
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– świeże owoce do posypania
Herbatniki wkładamy do robota kuchennego i czekamy aż powstaną drobne okruchy. Następnie dodajemy kakao lub karob i rozpuszczone masło. Kontynuujemy miksowanie do momentu aż składniki będą dobrze połączone.
Formę do tarty ( 24 cm) wykładamy pokruszonymi herbatnikami. Mocno ugniatamy spód i boki. Wkładamy do lodówki.
Do miski wkładamy połamaną na kawałki gorzką czekoladę.
Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i stawiamy na małym ogniu. Nie gotujemy ani nie doprowadzamy do wrzenia mleka. Gdy pojawią się bąbelki na brzegu garnką ściągamy garnek z ognia. I zalewamy kawałki gorzkiej czekolady i odstawiamy na 2 minuty. Nie mieszamy przez ten czas. Dopiero po upływie 2 minut delikatnie mieszamy do momentu aż powstanie nam czekoladowy krem. Na koniec dodajemy sól i esencję z wanilii. Mieszamy.
Gotową masą czekoladową wylewamy na schłodzony spód. Tartę ponownie wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami.
Tarta czekoladowa z owocami to wspaniały deser który jest idealnym zakończeniem posiłku. Ciasto wypełniona bajecznie gładkim i jedwabistym nadzieniem czekoladowym i wierzch ciasta przyozdobiony świeżymi, sezonowymi owocami. Ten słodki klasyk i pyszne ciasto jednocześnie stanie się ulubionym deserem o każdej porze roku. Każdy kęs tego pysznego deseru rozpływa się w ustach a każdy składnik ciasta uderza osobno w nasze kubki smakowe. Po tym cieście poczujemy się jak w czekoladowym niebie.