Czekoladowe babeczki z awokado i szpinaku.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Czekoladowe babeczki z awokado i szpinaku. Zawsze staram się by moje ulubione składniki wykorzystać w smaczny i zdrowy sposób. Czasami się zdarza moje kombinacje lądują w koszu na śmieci, jednak tym razem się udało i wyszły smaczne i zdrowe babeczki. Do wykonania tego przepisu zainspirował mnie zbliżający się rok szkolny, ponieważ chciałam dać mojej córce coś smacznego, słodkiego i zdrowego jednocześnie, co mogłaby zjeść bez problemu w szkole, a wiem, że przepada za muffinkami (chyba jak większość dzieci) i oto są czekoladowe smakołyki, które pokochała.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 jajka
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– ½ szklanki syropu klonowego
– ½ szklanki jogurtu greckiego
– 1 banana
– 1 awokado
– 2 szklanki szpinaku
– 2 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ szklanki kakao
– 150 g chipsów czekoladowych
Jajka, esencje z wanilii, syrop klonowy, jogurt grecki, banana, szpinak i awokado umieszczamy w blenderze i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy. Następnie dodajemy zawartość blendera. Mieszamy dokładnie. Na koniec wsypujemy czekoladowe chipsy. Ponownie mieszamy.
Papilotki umieszczamy w formie do babeczek i wkładamy ciasto. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Wspaniałe, zdrowe, czekoladowe babeczki z awokado i szpinaku. Idealnie nadają się na przekąskę dla dzieci, a w ten sprytny sposób przemycimy im dużo cudownych witaminek!