Czekoladowe babeczki z ekspandowanymi zbożami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Czekoladowe babeczki z ekspandowanymi zbożami. Nie ma nic smaczniejszego niż nadziewane czekoladą babeczki ze zbóż ekspandowanych. Idealne babeczki bez pieczenia. Babeczki ze zbóż ekspandowanych są nie tylko szybkie i łatwe do wykonania ale także sprawiają radość jedzenia. Babeczki z czekoladą wypełnione są: słonecznikiem, lnem, chia, masłem orzechowym, płatkami migdałowymi i kakao. Jest to dekadencka, wegańska, słodka przekąska, którą pokochają dzieci.
Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej skóry, zmniejszają powstawanie zmarszczek i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Regulują pracę układu pokarmowego. Zapobiegają uczuciu zmęczenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, normalizują ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w pestkach słonecznika: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze.
Nasiona lnu znane też jako siemię lniane. Len przeciwdziała zaparciom i wspomaga odchudzanie. Związki śluzowe zawarte w nasionach powlekają błonę śluzową żołądka, łagodząc w ten sposób wrzody. Siemię lniane leczy także kaszel, oparzenia, choroby skórne, zapalenie oskrzeli. Ma właściwości regenerujące naskórek i błony śluzowe. Obniża poziom cukru we krwi, wspomaga leczenie jajników. Siemię lniane jest jednym z najlepszych źródeł kwasów omega -3. Witaminy jakie znajdziemy w lnie to: B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, E, K. Minerały to: cynk, sód, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Chia inaczej szałwia hiszpańska. Należy do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe takie jak: nasycone,jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans. Chia jest również bogate w błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Skorupa:
– 1 szklanka zboża ekspandowanego
– 1 łyżka siemienia lnianego
– 1 łyżka ziaren słonecznika
– 1 łyżka płatków migdałowych
– 2 łyżki masła orzechowego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
Nadzienie:
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki syropu klonowego
– 1 łyżka nasion chia
– 2 łyżki kakao
Foremkę do babeczek spryskujemy olejem w sprayu.
W misce łączymy ekspandowane żyto, słonecznik, płatki migdałowe, siemię lniane, wanilię, masło orzechowe. Mieszamy dokładnie by składniki dobrze połączyły się ze sobą.
Rozkładamy mieszankę ze zbożami umieszczamy w 6 formach na babeczki. Naciskamy mocno na brzegi i spód aby utworzyć foremkę, pamiętajmy by w środku zostawić otwór na nadzienie kakaowe.
W garnku rozpuszczamy olej kokosowy i dodajemy kakao, syrop klonowy, nasiona chia. Mieszamy by uzyskać lekko gęstą masę. Gotową masę kakaową za pomocą łyżeczki umieszczamy w każdym otworze babeczki.
Formę umieszczamy w lodówce na około godzinę.
Nie zjedzone babeczki przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku do 4 dni.
Te małe babeczki ze zbóż ekspandowanych są pełne smaku i zdrowych składników. Idealny pomysł na zdrową i smaczną przekąskę dla dzieci i dorosłych! Kto ma ochotę?