Czekoladowe brownie z mleczkiem skondensowanym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Czekoladowe brownie z mleczkiem skondensowanym. Można by pomyśleć, że nie może być więcej odmian skromnego brownie. Nic bardziej mylnego! Pyszne brownie z kawałeczkami gorzkiej czekolady i mleczkiem skondensowanym. Super delikatne, gęste i bardzo czekoladowe. Skondensowane mleczko sprawia, że ciasto ma niesamowitą konsystencję. To mleczko to sekretny składnik brownie. Sprawia, że ciasto jest wilgotne, miękkie i pyszne. Samo ciasto jest niesamowicie łatwe do wykonania, więc każdy sobie poradzi. Szybkie i łatwe czekoladowe brownie z mleczkiem skondensowanym.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 puszka mleczka skondensowanego ( 390 ml)
– 200 g gorzkiej czekolady
– 5 łyżek oleju słonecznikowego
– 3 łyżki kakao
– 200 g mąki gryczanej
– 50 g erytrytolu
150 g czekolady rozpuszczamy w wodnej kąpieli, pozostałą część czekolady kroimy na mniejsze kawałki.
Do miski wsypujemy suche składniki, czyli: mąkę, erytrytol, kakao. Mieszamy.
W drugiej misce łączymy mokre składniki, czyli: rozpuszczoną czekoladę, olej słonecznikowy, mleczko skondensowane. Mieszamy
Mokre składniki przelewamy do miski z mąką i mieszamy dokładnie. Wsypujemy kawałki czekolady. Ponownie mieszamy.
Formę o wymiarach 15×21 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę czekoladową.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy ciasto przez 35 minut.
Czy można się oprzeć lekkiemu czekoladowemu ciastu? Chyba nie! Ten przepis na brownie ze skondensowanym mleczkiem jest łatwy i szybki do zrobienia i zapewnia całą dekadencję! Wykonajmy to pyszne ciasto, które jest idealne dla czekoladoholików. To brownie pasuje do wielu kategorii: deser, przekąska, żywność komfortowa. Czekoladowe ciasto nigdy nie zawiedzie, wszystko co czekoladowe warto zrobić by podarować sobie odrobinę cudownej słodyczy.