Czekoladowe chrupiące fudge. Krówki fudge.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Czekoladowe chrupiące fudge. Krówki fudge. Chrupiące batoniki czekoladowe. Łatwy przepis na domowe krówki, które wykonamy z zaledwie kilku składników. Bogate, czekoladowe, aksamitne z chrupkim żytem ekspandowanym. Idealne jeśli mamy ochotę na coś słodkiego! Pełne masła orzechowego i karobu, tworzą super batonik, który znika bardzo szybko.
Zboża ekspandowane owies, żyto czy proso są poddawane niewielu i bardzo nieszkodliwym procesom. Ekspandowanie polega na tym, że ziarno zboża poddawane jest działaniu gorącej pary pod wysokim ciśnieniem. Nie wykorzystuje się w tym procesie żadnych środków chemicznych. Żyto posiada zdolności wzmacniania kości, wątroby oraz nerek. Jest bogate w składniki mineralne takie jak: fluor, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy, sód, jod. Wspomaga proces budowy tkanki mięśniowej. Jest źródłem bardzo dobrze rozpuszczalnego błonnika, stabilizuje poziom cukru we krwi.
Karob znany jest jako mączka z chleba świętojańskiego bądź chleb świętojański, jest dobrym zamiennikiem kakao. W Polsce jest jeszcze mało znany, a to wielka szkoda ponieważ posiada on wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. W sklepach najczęściej spotkamy go w formie proszku i bardzo przypomina kakao. Karob nie zawiera kofeiny, bardzo dobrze sprawdza się w problemach żołądkowych. Pomaga w leczeniu biegunki. Wspomaga leczenie osteoporozy. Zawiera kwas galusowy, który działa antynowotworowo, hamuje rozrost komórek rakowych, posiada także działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Systematyczne spożywanie karobu pozytywnie wpływa na odporność, układ nerwowy, poprawia przemianę materii. Bogaty jest w przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Witaminy jakie znajdziemy mączce świętojańskiej to: A, B1, B2, B3, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, fosfor, magnez, żelazo, potas, sód, cynk.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 3 łyżki masła orzechowego
– ½ szklanki oleju kokosowego
– 1/3 szklanki karobu
– 2 łyżki syropu klonowego
– 1 szklanka ekspandowanego żyta
– szczypta soli
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
Mała formę u mnie 5×10 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Do garnka wkładamy olej kokosowy, masło orzechowe, wanilie, syrop klonowy, szczyptę soli i karob. Stawiamy na małym ogniu i czekamy aż składniki się rozpuszczą. Mieszamy od czasu do czasu. Gdy uzyskamy płynną konsystencję ściągamy garnek z ognia i wsypujemy żyto ekspandowane. Mieszamy. Gdy składniki są już dobrze połączone wylewamy do foremki i wyrównujemy.
Formę wkładamy do zamrażarki na 40 – 60 minut. Po upływie tego czasu kroimy na dowolne kształty i zajadamy się zamrożoną krówką.
Pamiętajmy żeby niezjedzone kawałki ponownie umieścić w zamrażarce, ponieważ szybko się topią w temperaturze pokojowej.
Wspaniała krówka z małą zawartością cukru, a smakuje dekadencko.