Czekoladowe ciasteczka z kaszą quinoa.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Czekoladowe ciasteczka z kaszą quinoa. Zdrowe ciasteczka mogą smakować wyśmienicie! Te pyszne ciasteczka z ekspandowaną komosą ryżową nie wymagają pieczenia, są bezglutenowe i wegańskie. Ciasteczka bez pieczenia to jeden z najlepszych przepisów wszech czasów, zwłaszcza dla kogoś kto nie ma ochoty włączać piekarnika. Te ciasteczka są warte grzechu, są nie tylko łatwe do wykonania ale zawierają dużo zdrowej , ekspandowanej komosy ryżowej. Czekoladowe ciasteczka są idealne dla dzieci i ciężko jest się im oprzeć! Idealny, zdrowy deser!
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Kasza quinoa inaczej komosa ryżowa. Śmiało możemy ją wykorzystać do dań z sosem, świetnie się sprawdzi jako zamiennik ryżu, ziemniaków czy makaronu. Quinoa nie zawiera glutenu, więc może być konsumowana przez osoby borykające się z celiakią lub będące na diecie bezglutenowej. Kasza ta posiada właściwości antynowotworowe i antyoksydacyjne. Spożywanie komosy ryżowej przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi, obniża ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. W kaszy znajduje się składnik saponina, który posiada właściwości antyalergiczne, stymuluje system immunologiczny do poprawnego funkcjonowania, może także zwalczać wirusy. Posiada także działanie przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy quinoa to: A, B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: sód, potas, fosfor, cynk, magnez, wapń, żelazo. Zawiera dużo pełnowartościowego białka i błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ¼ szklanki syropu klonowego
– ½ szklanki oleju kokosowego
– 3 łyżki kakao
– 1 ½ szklanki ekspandowanej/ dmuchanej komosy ryżowej
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
Olej kokosowy rozpuszczamy. Dodajemy do niego syrop klonowy, kakao i esencję z wanilii. Szybko i dokładnie mieszamy by pozbyć się grudek.
Komosę ryżową wsypujemy do miski. Wlewamy masę kakaową i mieszamy. Za pomocą łyżki nabieramy część masy z komosą ryżową i układamy na papierze do pieczenia. Za pomocą palców delikatnie spłaszczamy masę i formujemy kształt ciasteczka. Postępujemy tak do momentu aż skończy się cała masa na ciasteczka.
Uformowane ciasteczka wkładamy do lodówki na około godzinę. Przechowujemy w lodówce.
Dodanie wysokobiałkowej, ekspandowanej komosy ryżowej to podstawa czekoladowych ciasteczek. Te małe ciasteczka są wegańskie, bez rafinowanego cukru, bogate w białko, bez glutenu i co najważniejsze są bardzo łatwe do wykonania. Cieszmy się zdrowymi ciasteczkami o każdej porze dnia, smaczna i zdrowa przekąska, którą możemy mieć zawsze przy sobie. Ciasteczka są idealne na wynos oraz są znakomitą przekąską dla dzieci.