Czekoladowe ciasto z kremem z kaszy manny.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Czekoladowe ciasto z kremem z kaszy manny. Ciasto pełne smaku gorzkiej czekolady, pokryte delikatną, kokosową bitą śmietaną. To pyszne czekoladowe ciasto wykonane ze smacznych i zdrowych składników. Ciasto jest wilgotne, delikatne i bardzo kremowe. Deser, który rozpływa się w ustach. Jest to przepis na ciasto, który warto zapamiętać. Jest to ciasto, które zachwyci każdego kto go spróbuje.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Kasza manna gotowana na mleku lub wodzie jest lekkostrawna. Panuje przekonanie, że kasza jest bezwartościowym kleikiem i nadaje się tylko dla dzieci. Nic bardziej mylnego! Osoby dorosłe również powinny po nią sięgnąć i już piszę dlaczego. Wspominałam już że kasza jest lekkostrawna i powinny je jeść osoby mające problemy z układem pokarmowym między innymi: wrzodami, po operacjach, stanami zapalnymi jelit i żołądka. Świetnie się sprawdzi dla osób, które mają zgagę i brak apetytu. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy to: B1, B2, B3, B6, B12, E, PP. Składniki mineralne to: miedź, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, jod, wapń, magnez. Zawiera również błonnik i białko.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 220 g herbatników do tiramisu
Nadzienie:
– 1 l mleka owsianego
– 160 g kaszy manny
– 1 jajko
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 200 g gorzkiej czekolady
– 200 g masła
– 100 g erytrytolu
Bita śmietana:
– 2 puszki mleczka kokosowego
– 2 łyżki erytrytolu
Mleczko kokosowe umieszczamy w lodówce na 24 godziny.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie umieszczamy herbatniki, jeden obok drugiego.
Do miski wsypujemy kaszę mannę, erytrytol, wanilię, jajko i wlewamy około 200 ml mleka. Mieszamy.
Do garnka wlewamy pozostałe mleko, dodajemy połamaną gorzka czekoladę oraz masło. Mieszamy i czekamy aż składniki się rozpuszczą i mleko zacznie się gotować, wtedy wlewamy zawartość miski z kaszą manną. Mieszamy cały czas zawartość garnka i gotujemy przez około 5 minut aż masa zacznie gęstnieć. Ściągamy garnek z ognia.
Gotową masę czekoladową delikatnie wylewamy na herbatniki. Wyrównujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Mleczko kokosowe przekładamy do miski, wodę kokosową odlewamy do szklanki. Dodajemy erytrytol i ubijamy mleczko na najwyższych obrotach przez kilka minut.
Gotową bitą śmietanę przekładamy na ostudzone ciasto. Wyrównujemy, wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Nie wszystkie ciasta muszą być pieczone i nie wszystkie muszą składać się z mąki. Ciasto z kaszy manny, z dodatkiem gorzkiej czekolady i wykończone delikatną bitą śmietaną. Jest to deser, który robi się bardzo szybko i smakuje wybornie. Ciasto, którym możemy się cieszyć o każdej porze roku. To połączenie składników z pewnością wprowadzić do kuchni odrobinę czekoladowej słodyczy.