Czekoladowe muffinki z awokado.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Czekoladowe muffinki z awokado. Jeśli znudziły się Wam tradycyjne muffinki i szukacie przepisu innego niż wszystkie, zachęcam Was do wykonania muffinów z polewą z awokado. Jedyne w swoim rodzaju. Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu. Gwarantuję, że zakochacie się w tym przepisie tak jak ja! Ślinka mi cieknie na samą myśl o nich.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniża ciśnienie krwi. Kwas zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto na muffinki:
– 1 szklanka mleka migdałowego lub kokosowego
– ¾ szklanki cukru brązowego
– 1 ½ łyżeczki esencji z wanilii
– 1 szklanka mąki
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– ½ szklanki kakao
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/3 szklanki oleju rzepakowego
Polewa na muffinki:
– 2 awokado
– łyżki syropu klonowego
– ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
– ¼ szklanki kakao
Do miski dodajemy cukier, olej i wanilię, ubijamy do momentu połączenia się składników. Dodajemy mleko i jeszcze chwilkę miksuję.
W osobnej misce łączymy pozostałe składniki: kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, mąkę. Po połączeniu suchych składników przekładamy je do masy olejowej. Wszystko dokładnie miksujemy.
Piekarnik nastawiamy na 170C .
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do 12 foremek. Pieczemy 25 minut.
Po upływie tego czasu wyciągamy nasze babeczki i odstawiamy do ostygnięcia.
Podczas pieczenia ciasta obieramy awokado ze skórki i umieszczamy w blenderze, dodajemy do niego pozostałe składniki czyli: kakao, syrop klonowy i esencję z wanilii i miksujemy do uzyskania gładkiego puree. Gotową polewę z awokado umieszczamy na schłodzonych babeczkach.
Muffinki z awokado gotowe.
Delikatnie miękkie, wilgotne ciasto i pyszna polewa z awokado tworzą niepowtarzalną kompozycję.
Smacznego!
MUFFINKI Z AWOKADO – NAJSMACZNIEJSZE!