Czekoladowe muffiny z serem ricotta.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Czekoladowe muffiny z serem ricotta bardzo smaczne. Muffiny kochają wszyscy czy to dziecko, czy dorosły, każdy ma do nich słabość. Są małe, delikatne i smakują bosko. Idealnie nadają się do kawki czy herbatki. Bardzo łatwo się je wykonuje więc nawet najmniej doświadczona osoba w kuchni poradzi sobie ze zrobieniem muffinek.
Składniki które potrzebujemy na 12 muffinek:
– 1 szklanka mąki gryczanej
– 1/3 szklanki inki
– 1 szklanka mąki kokosowej
– 1/3 szklanki mąki ryżowej
– 3 jajka organiczne lub od kur z wolnego wybiegu
– 2/3 szklanki jogurtu greckiego
– 50 g roztopionego oleju kokosowego
– 10 posiekanych daktyli
– 150 g serka ricotta
– 2 łyżki cynamonu
– 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– ½ szklanki cukru brązowego
– ½ łyżeczki soli
Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche: cukier brązowy, mąki, soda, cynamon, inkę, proszek do pieczenia, sól. Mieszamy. Do drugiej miski wkładamy wszystkie składniki mokre: jogurt grecki, jajka, roztopiony olej kokosowy. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie łączymy zawartość obu misek. Dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja ciasta jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę jogurtu lub mleka. Jeśli ciasto mamy już gotowe dodajemy posiekane daktyle i gorzką czekoladę. Ponownie dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki.
Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Na spód papilotek kładziemy trochę ciasta ok 1/3 wysokości, na środek wkładamy łyżeczkę sera ricotta i przykrywamy ciastem.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i wkładamy formę z muffinkami. Pieczemy ok 20 minut. Przed wyciągnięciem Babeczek sprawdzamy za pomocą patyczka czy ciasto jest upieczone.
Mamy gotowe muffinki z serem ricotta.
WYŚMIENITE MUFFINKI CZEKOLADOWE!