Czekoladowy chlebek bananowy z orzechami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Czekoladowy chlebek bananowy z orzechami. Ponownie zalegają dojrzałe banany, co z nimi zrobić? Mam dla Was wspaniały przepis na czekoladowy chlebek bananowy z orzechami. Ten chlebek jest cudownie wilgotny, mięciutki, puszysty i mega pyszny! Pełen bananów, czekolady i orzechów. Idealny do porannej kawy lub na ploteczki z przyjaciółka. Każdy kęs dostarcza niewyobrażalnych doznań smakowych, więc uważajcie komu go serwujecie, bo ta osoba z pewnością poprosi o kolejny kawałek tego wspaniałego ciasta bananowego!
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 szklanki mąki
– ¾ szklanki cukru lub innego słodzidła
– 2 jajka
– 3 banany
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 szklanka orzechów posiekanych
– 1/3 szklanki orzechów do posypania
– 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– odrobina soli
– 1/3 szklanki oleju
– 2 opakowania chipsów z gorzkiej czekolady
Dojrzałe banany rozgniatamy i odstawiamy na bok.
Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche, czyli: cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mąkę, sól, cukier.
W drugiej misce umieszczamy mokre składniki, czyli: olej, esencję z wanilii, jajka, dodajemy także puree z bananów. Za pomocą miksera łączymy ze sobą mokre składniki.
Następnie przelewamy mokre składniki do suchych i delikatnie mieszamy mieszamy. Do gotowego ciasta dodajemy posiekane orzechy i chipsy czekoladowe. Ponownie mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Na wierz kładziemy pozostałe orzechy i posypujemy chipsami czekoladowymi.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy ok 40 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy i odstawiamy aby ostygło.
Wspaniałe, lekkie ciasto o smaku bananów, które uwielbiam i ta chrupkość orzechów. Idealne ciasto do porannej kawki lub herbatki. Najfajniejsze jest to, że dzieci pokochają to ciasto, a my będziemy szczęśliwi, że dajemy naszemu dziecku coś smacznego i zdrowego jednocześnie.
CZEKOLADOWY CHLEBEK BANANOWY Z ORZECHAMI!